Epidemiološka situacija u Srpskoj postepeno postaje sve složenija. Sve više je oboljelih od virusa korona koji su na kovid odjeljenjima, a među zaraženima je znatan broj mladih i djece školskog uzrasta. Ljekari apeluju na roditelje da, ukoliko dijete pokaže simptome zaraze, da ne ide na nastavu.

U Srpskoj je preminulo sedam osoba, zaraženo još 149 od testirana 394 laboratorijska uzorka.

Sve regije bilježe konstantan porast broja pozitivnih na virus korona. U Bijeljini se gotovo svakodnevno potvrdi 25 do 30 novih slučajeva zaraze, a među njima su i djeca školskog uzrasta.

– Sve je više djece školskog uzrasta, koji na sreću ne zahtijevaju hospitalizaciju. Ipak, apelujemo roditeljima i nastavnicima da se pridržavaju mjera i da nose maske – rekao je  epidemiolog u Domu zdravlja Bijeljina Mladen Grujičić.

I na području Istočnog Sarajeva ima zaraženih učenika, pa je nekoliko školskih odjeljenja u izolaciji. Roditeljima se savjetuje, da ukoliko dijete pokaže neke od simptoma zaraze, da ga ne upućuju na nastavu. U Domu zdravlja već su angažovana dva tima u kovid ambulantama.

Doktor Danko Vasiljević iz Doma zdravlja Istočno Sarajevo ističe da dnevno pregledaju i do 65 pacijenata.

– U četvrak smo, na primjer, od 30 testiranih lica imali 25 pozitivnih, što znači da je visok stepen zaraženih virusom – rekao je Vasiljević.

I u prijedorskoj regiji procenti pozitivnih među testiranim idu uzlaznom putanjom, a potvrđeni slučajevi zaraze na području Banjaluke primakli su se brojci od dvije hiljade.

– Na području grada Prijedora su 62 lica sa pozitivnim testom na kovid 19, a 283 lica se nalaze u kućnoj izolaciji pod zdravstvenim nadzorom. Trenutna epidemiloška situacija u Prijedoru je u pogoršanju – naglasila je Ivana Šalabalija iz Doma zdravlja Prijedor.

Ljekari apeluju da poštujemo epidemiloške mjere.

– Moramo se uozbiljiti, smanjiti kontakte u većim grupama jer je trenutna situacija veoma nepovoljna – ističe Mirela Kasabašić iz Doma zdravlja Banjaluka.

Nastavljaju se i apeli za vakcinaciju.

– Među vakcinisanima nemamo težih slučajeva. Kod nas na odjelu smo imali pacijente sa obostranom upalom pluća ali koji nisu zahtijevali kiseoničku podršku, što znači da vakcine ipak imaju pozitivan efekat – rekao je dr Danijel Đekić, šef Odjeljenja kovid interne UKC Republike Srpske.

Nije bolje ni na jugu Srpske. Svake sedmice sve je veći broj potvrđenih slučajeva kovida 19. U Istočnoj Hercegovini u posljednjoj sedmici testiran je 321 pacijent, a pozitivnih je čak 193, što je procenat od čak 60 odsto. U Bolnici Trebinje trenutno se liječi 30 pacijenata na kovid odjeljenju, a u Nevesinju 21.

Autor: RTRS