Njemačka kancelarka Angela Merkel nalazi se u dvodnevnoj posjeti Beogradu u okviru svoje oproštajne turneje. Na Aerodromu “Nikola Tesla” Merkelovu je dočekao predsjednik Aleksandar Vučić.

Njemačka kancelarka Angela Merkel istakla je da su dvije zemlje, kroz godine zajedničke saradnje, zaista došle do otvorenog odnosa, punog povjerenja.

– Na tom putu smo postigli niz rezultata, iako je dugačak put pred Srbijom i zemljama regiona da bi postale članice EU, što je naš zajednički cilj – rekla je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije razgovora sa Vučićem.

Ona je dodala da razgovarano o Kosovu i Metohiji, BiH i nizu drugih tema o kojima je, kaže, potrebno razgovarati.

Za otvaranje novih poglavlja oblast pravnog sistema je važna za napredak, a Vučić je iznio planove i dao obećanja, rekla je Merkelova.

Na početku zajedničke konferenciji za novinare, predsjednik Srbije zahvalio je kancelarki Angeli Merkel na svemu što je učinila za Zapadni Balkan i Srbiju.

– Kod nas zahvalnost ne traje kratko i govorićemo isto i kada ne bude kancelarka – rekao je Vučić.

 

Predsjednik Srbije je rekao da je sa njemačkom kancelarkom razgovarao o evropskim integracijama Srbije i regiona, usklađenosti spoljne politike Srbije sa politkom Evropske unije, o konkretnim rezultatima Berlinskog procesa…

Najavio je i dolazak predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen kako bi se potpisao ugovor o auto-putu Niš–Merdare.

Merkelova je rekla da joj je drago što je došla u Srbiju i što su ovih godina došli do odnosa punog povjerenja i niza rezultata.

Autor: RTRS