Opet, sam fakt da je Monstrum doveo pripadnike bošnjačkog, albanskog i romskog naroda na Cetinje i stavio ih u prve redove da ruše ograde koje je postavila policija, vrijeđaju policiju, ponašaju se bahato i prave “nemire s ratnim igrama” – ima notu bizarnosti

Piše: Vojin Grubač

Da Đukanović i Veljović vode računa o troškovima organizovanja svojih nenajavljenih skupova, kojima sene zna organizator”, vjerovatno bi protest pseudokomita protiv ustoličenja Mitropolita Joanikija organizovali u Rožajama ili Ulcinju.

U te varoši bi došli isti protestanti koji su se okupili na Cetinju prerušeni u Crnogorce ali bi se mnogo manje benzina potrošilo za put.

U navednim mjestima skup tragikomita koji glume Crnogorce bio bi veći, barikade bi najvjerovatnije bile nepotrebne a mogla im se, reda radi, od strane policije postaviti zaštitna ograda koju bi spektakularno srušili uz ovacijegdje bi uz uzdignutadva prstapokazali javnosti da su neodustajni necrnogorski buntovnici prapotopskog tipa, jelte?

Cetinje očito nije bilo adekvatno mjesto za protest jer je na referendumu 2006. godine ono zauzelo tek treće mjesto, tačnije osvojilo bronzanu medalju u stremljenju ka nezavisnosti Crne Gore, poslije Rožaja i Ulcinja, dabome.

Naime, na referendumu 2006. godine rejting po opštinama koje su glasale za nezavisnu državu Crnu Goru je je bio sljedeći: u Rožajama je za nezavisnost države glasalo – 91,3 građana, Ulcinju – 88,5 odsto, Cetinju tek 86,5 odsto a u Plavu 78,9 odsto izašlih građana.

Huškanje muslimana protiv Mitropolije

Interesantno je učešće političara, intelektualaca i građana muslimanske vjeroispovijesti u poslednjim događajima na Cetinju, i to u rasponu od medijskih hajki do direktnog učešća u nemirima.

U tom smislu im javnost upućuje vrlo precizno i logično pitanje: Izvinite gospodo, u kakvoj ste funkciji bili i učestvovali u ovoj priči koja po svom formatu ima sugobo antireligiozni i antipravoslavni karakter!?

Nezavisno od odgovora, objektivna javnost je njihovo angažovanje već ocijenila kao primitivnu vjersku netrpeljivost.

Neki se tim likovima, zbog tog negativnog angažmana – smiju a nekima se gade, da budemo krajnje otvoreni.

Naravno, građani bi isto tako reagovali kada bi neki slični ali pravoslavni pomamljenici učestvovali u međumuslimanskim sporovima ili političkim manifestacijama proisteklim po tom povodu.

Dakako, spora nema da ih je u svoj bašibozuk na cetinjsko ulično i medijsko divljanje pozvao Monstrum.

Međutim, elementarni osjećaj balansa i neophodnosti vjerske tolerancije im je morao biti glavni motiv da se, kao minimum, otkažu od svog učešća.

Opet, sam fakt da je Monstrum doveo pripadnike bošnjačkog, albanskog i romskog naroda na Cetinje i stavio ih u prve redove da ruše ograde koje je postavila policija, vrijeđaju policiju, ponašaju se bahato i pravenemire s ratnim igrama” – ima notu bizarnosti!

Nema sumnje da se to može okarakterisati isključivo kao svjesno i režirano raspirivanje međuvjerske i međunacionalne mržnje- za što se mora odgovarati pred zakonom.

Zaista je nevjerovatno na šta je Monstrum bio spreman i koga je sveza uši dovlačio’, samo da napravi incidente koji bi se pretvorili u krupne nemire.

Zato je neophodno dovesti u red Ustavni sud i tzv. predsjednika države hitno smijeniti s položaja koji nečasno zauzima. On više nije dostojan da obavlja odgovornu funkciju predsjednika države koju je zamijenio funkcijom pomamljenog poglavice «s koca i konopca» skupljenog buljuka tragikomita izgubljenih u vremenu i prostoru.

Izvor: IN4S