Јevanđeljski zavjet jedinstva ostavio nam je u amanet Sveti Sava, rekao je patrijarh Porfirije, na centralnoj manifestaciji u Beogradu posvećenoj obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

– Bog je stvorio svakog čovjeka i svaki ljudski rod po svojoj slici i prilici, a Bog je savršen po prirodi, od Svetog Oca, Sina i Duha. Svaki čovjek je stvoren sa svojim darovima i sposobnostima, i sa svojinm ličnim pečatom, a opet je u zajednici sa svim ljudima različit od njih. Ali ne protiv njih.Čovjek može da spozna sebe tek u komunikaciji sa drugim ljudima. Zato je prva zapovijest bila o porodici, biće dvoje jedno – naglasio je patrijarh Porfirije.

On naglašava da moramo spoznati i svoje slabosti, kako bi se ispravili i bili bolji.

– U predanju onome što je naša prošlost, treba da tražimo najbolje i crpeći iz toga ići naprijed. Ne mogu nam drugi iz svojih interpretacija govoriti ko smo mi – poručio je patrijarh srpski.

Patrijarh Porfirije naglašava da jedinstvo ne smije biti destruktivno.

– Takvo bi nam se vratilo kao bumerang koji bi nas raskomadao. Ne možeš biti svjetski, a da nisi svoj. Ne možeš poštovati drugoga i njegovu slobodu, a da ne poštuješ sebe i svoju slobodu. Ali isto tako neće te poštovati ni drugi, ako ti ne poštuješ svoje – naglasio je patrijarh Porfirije.

Autor: RTRS