Nakon što je ministarka Bisera Turković samostalno, mimo ustavnih i zakonskih nadležnosti “preporučila” navodnim “braniocima BiH” da do daljeg ne putuju u Srbiju, iz Sarajeva su poslate i inicijative da se “obrađuju” i hapse državljani Srbije koji dolaze u BiH – kao reciprocitet uhapšenom Edinu Vranju, osumnjičenom za ratni zločin u Goraždu.

Iz Srpske i Srbije odgovaraju Sarajevu – poštujte zakone, ne skrivajte zločine svojih sunarodnika i ne miješajte pravne postulate i političke manipulacije.

Nova čaršijska “evolucija” i nacionalistička teorija zavjere uz staro antidejtonsko djelovanje!

Radišna gaf ministarka posrnule bh. diplomatije, Bisera Turković, opet je u akciji. Poslije pisanije koju je svojeručno nazvala protestna nota, poziva na raport ambasadorki BiH u Beogradu, ovaj put brižna Bisera sa mitološkim sarajevskim kultom ratne “odbrane i agresije” savjetovala je “branioce” da ne putuju u Srbiju.

I sve je ponovo sama smislila! Bez ustavom obavezujućih instrukcija Predsjedništva BiH ili Savjeta ministara! Ili bar osnovne bezbjednosne analize unutar samog Ministarstva.

– O ovoj instrukciji ja sam doznao iz medija. Stručni kolegij Ministarstva vanjskih poslova nije o tome raspravljao. Јasno vam je u kom pravcu to ide – rekao je zamjenik Bisere Turković, Јosip Brkić.

Ni Biserinim posljednjim “savjetima” nije okončana sarajevska histerija konstruisana nakon hapšenja osumnjičenog ratnog zločinca.

U toksičnom “udruženom poduhvatu”, “savjetnici” naprosto vaskrsavaju. Tako doskorašnji politički pulen Željka Komšića, a policijski saradnik uhapšenog Edina Vranja, Zlatko Miletić maštovito “savjetuje” reciprocitet u hapšenju:”Podsjećam ove naše političke beskičmenjake koji vode ovaj narod u ovoj zemlji da je bilo državljana Republike Srbije koji su mjesecima proveli ovdje na ratištima širom BiH, pa nek izvole nek obrade takve ljude, pošto su oni učestvovali u pojedinim ratnim zločinima na području BiH pa nek vrate mjerama reciprociteta.”

Zna “kičmenjak” Miletić i da je srpski predsjednik Aleksandar Vučić obilazio ratišta. Pa sarajevskim beskičmenjacima preporučuje i njegovo hapšenje. Samo je nekako “zaboravio” ovaj predratni i ratni rukovodilac Policijske stanice Novo Sarajevo ko je u toj istoj stanici, na dužnosti, ubio srpskog policajca Peru Petrovića još 4. aprila 92. Amnezični policajac “zaboravio” je i na sve druge ratne likvidacije Srba i logore u njegovoj policijskoj zoni odgovornosti.

“Pravdoljubac” sada savjetuje i da osumnjičene ratne zločince procesuira isključivo pravosuđe u BiH. A godinama je, kao direktor Federalne policije od tog istog pravosuđa štitio, primjera radi, Behudina Husića iz Srebrenika, za kojim je zbog ubistva četvorice Srba, bila raspisana i međunarodna potjernica.

Kako god, Miletićevi istomišljenici u “recipročnom hapšenju”, nekako su izbrojali čak 50.000 državljana Srbije koji su u ratu u BiH učestvovali.

No reciprocitetu skloni eksperti, nisu pojasnili koliko je njih iz Sandžaka pristiglo na bh. ratište, i koliko ih se i sada Sarajevom šeta.

Ponovo je na sceni radikalna zloupotreba bh. institucija i pokušaji iz Sarajeva da zaštite zločince iz svojih redova, odgovor je iz Republike Srpske.

– Očigledno da je pogođeno na pravo mjesto i da se radi o čovjeku kojem se može dokazati krivica – naglasio je član bh. Predsjedništva Milorad Dodik.

Srbi s obje strane Drine odavno su zainteresovani da svi koji su činili ratne zločine odgovaraju za svoja zlodjela. Bez montaža i konstruisanih optužnica!

Zašto istina i takva pravda ne odgovaraju Bošnjacima, pita Dodik.

Iz Beograda odgovor – izlaz iz svake pa i postojeće situcije mora da bude razgovor, a nikako tenzije i fabrikovanje problema i tamo gdje ga nema.

– Ne želim da vjerujem, dakle ne želim da vjerujem da je neko spreman da ugrožava odnose dvije države zloupotrebom ovakvog jednog slučaja – kategoričan je Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Srbije.

Iz beogradskog bezbjednosnog esnafa, čas obuke za sarajevske kolege. Ne miješati pravo i politiku!

– Konkretan slučaj sa ovim gospodinom, podizati ga na nekakav politički nivo od toga praviti bezbjednosni problem, pa čak prijetiti 50.000 ljudi iz Srbije…Ne znam odakle ta cifra, kako je pronađena, po kom osnovu, pa sad svakome od njih prijetiti hapšenjem iako samo učešćče u ratu nije krivično djelo, to već dovodi do potpunog poremećaja u odnosima Srbije i BiH, što ne treba nikome – navodi profesor Zoran Dragišić.

A da li je možda poremećaj u odnosima Srbije i BiH, a prvenstveno Republike Srpske i primarni cilj sarajevske histerije!?

Ili ipak preovladava želja da se uspostavljeni mit o ratu u BiH očuva!?

Šta god da je, teško će opstati! Јer sa Edinom Vranjom ili bez njega, sarajevski mit je sve slabiji, a srpsko jedinstvo sve jače!

Autor: RTRS