Njemačka je 12. septembra zbog pogoršane epidemiološke situacije ponovo proglasila Bosnu i Hercegovinu državom visokog rizika zbog čega su uvedena nova pravila za ulazak bh. državljana.

Od 12.09.2021. godine ćete prije ulaska u Njemačku morati ispuniti digitalnu prijavu ulaska – Einreiseanmeldung.

Ulazak iz zemalja koje nisu u EU, Šengenu i drugim kojima Njemačka omogućava neometan ulazak je moguć je samo za potpuno vakcinisane osobe u bilo koju svrhu (uključujući posjete ili turizam).

Što se tiče BiH, uslov je da je osoba vakcinisana i da je prošlo najmanje 14 dana od druge doze. Za nevakcinisane osobe ulazak je još uvijek moguć samo u posebnim slučajevima. Preduslov je da postoji tzv. apsolutna potreba, prenosi “Klix.ba“.

Putnici koji su bili u zoni visokog rizika ili varijanti virusa u posljednjih 10 dana moraju se prije dolaska u Njemačku registrovati na www.einreiseanmeldung.de i imati sa sobom dokaz o registraciji pri ulasku u zemlju.

Osobe koje su putovale područjem visokog rizika ili područjem varijante virusa i tamo nisu imali zaustavljanje, mogu putovati Njemačkom i napustiti zemlju što je brže moguće ili u kontekstu pograničnog prometa – ljudi koji su bili u zoni visokog rizika ili zoni varijante virusa manje od 24 sata ili koji ulaze u Njemačku samo do 24 sata.

Prilikom ulaska nakon boravka u rizičnom području ili zoni visokog rizika (ali ne u zoni varijante virusa) postoji i izuzetak za boravak kraći od 72 sata za posjete bliskoj rodbini (roditeljima, djeci), supružnicima i partnerima koji ne pripadaju istom domaćinstvu, kao i zajedničko starateljstvo.

Ako u izuzetnim slučajevima nije moguće izvršiti digitalnu registraciju ulaska, putnici umjesto toga moraju koristiti Digitalnu potvrdu u papirnom obliku možete preuzeti ovdje pronaći ovdje.

Sve ostale informacije o uslovima ulasku u Njemačku možete pronaći ovdje.

Izvor: klix.ba/ATV