Laureatu 49.Književnih susreta na Kozari, pjesniku Đorđu Nešiću večeras je uručena nagrada ” Skender Kulenović- Književni vijenac Kozare” na manifestaciji nazvanoj ” Veče laureata”.

Predsjednik žirija Goran Maksimović, inače profesor sa Filozofskog fakulteta u Nišu novinarima je izjavio da je žiri , u čijem su sastavu pored njega bili Đorđo Sladoje i Duško Pevulja, odluku donio jednoglasno nakon razmatranja cjelokupnog književnog opusa kandidata koje je tokom rada uvrstio u uži izbor.
“Đorđe Nešić je onaj dragocjeni stvaralac u svome vremenu, najizrazitiji liričar među savremenim srpskim pjesnicima koji je proniknuo u duh tradicije i savremenosti svoga naroda. Time je čitaocima otvorio prostore prepoznavanja i pročišćenja, a zatim nas je sve zajedno uputio da budemo dostojni svojih predaka i svoje budućnosti. Sve to nas je opredijelilo da upravo on bude zasluženi ovogodišnji dobitnik nagrade Skender Kulenović-Književni vijenac Kozare” rekao je Maksimović.
Đorđe Nešić , pjesnik iz Dalja je prvu zbirku pjesama” Crv sumnje u jabuci razdora” objavio 1985. godine, a od tada njegove pjesme zastupljene su u antologijama srpske poezije, prevođene su na strane jezike, a donijele su autoru i brojne vrijedne nagrade i priznanja.
” Izuzetna mi je čAst da me je žiri nagradio ovom izuzetnom nagradom i time me svrstao među važne srpske književnike i u društvo onih koji su dobili ovu nagradu počevši od prvog, Branka Ćopića pa do najznačajnijih jugoslovenskih ,a posljednjih decenija i srpskih književnika”, rekao je Nešić.
On je dodao da ova poetska nagrada kao i edicija `Ovjenčani` koja kao izdavačka djelatnost prati ove Susrete stavlja Prijedor na jedno od najvažnijih mjesta u srpskoj književnosti.

Nagradu laureatu je uručio gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović. On je izrazio zadovoljstvo što je ovogodišnja nagrada pripala Nešiću, jer je riječ , kako je istakao, o čovjeku i pjesniku koji je ranije pomagao Književne susrete na Kozari.
“Na kraju ove manifestacije mogu pohvaliti organizaciju, reći da je konkurencija bila jaka,a da je žiri bio stručan i kompetentan i da je bez ičije naklonosti izabrao gospodina Nešića”, rekao je Pavlović.
Pored ove, Nešiću je pripala i novčana nagrada i statueta ” LJubijski rudar” čiji je sponzor kompanija “Arcelor Mital Prijedor.
Organizator i generalni pokrovitelj 49.Književnih susreta na Kozari je grad Prijedor, saorganizatori su gradovi Banjaluka i Gradiška te opštine Laktaši, Srbac, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Izvor: prijedorgrad