Radovan Kovačević, portparol SNSD-a, rekao je da se jasno vidi da ne postoji nikakva komunikacija između opozicije i da jedno što postoji između njih je borba za neku vrstu prevlasti, za ostvarivanje ličnih ambicija i pozicija.

On je za ATV rekao da su to unutrašnji problemi opozicije.

„Nas to uopšte ne zanima, do onog trenutka dok to ne nanosi štetu Republici Srpskoj. Mi smatramo da je ovo trenutak u kojem trebamo na jedinstven način pokazati volju da se sačuva Republika Srpska, da se odupre svim pritiscima kojima je izložena“, rekao je Kovačević povodom najavljenih protesta opozicije.

Kako kaže, to je prilično iznenađujuć potez, jer su očekivali da predstavnici opozicije pozovu građane na protest zbog nametnutog zakona bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

„Moram da kažem da smo mi prilično iznenađeni, mi smo očekivali da će i stranke opozicije pozvati građane da protestuju zbog sramnog nametanja zakona u BiH od strane Valentina Incka na način da se jedino srpski narod u Evropi okarakteriše kao genocidan, da se srpskom narodu uvede verbalni delikt u 21. vijeku i da se ukine sloboda govora“, smatra Kovačević.

Međutim, kako kaže, opozicija se stavlja u jednu potpuno drugu funkciju.

„Vidimo da se opozicija stavlja u jednu potpuno drugu funkciju, da u perodu dok se mi najsnažnije borimo da zaštitimo interese Republike Srpske i njenih građana, oni se bore da fokus problema prebace sa BiH, sa tih sramnih pritisaka na Republiku Srpsku, da oni fokus problema prebace na Republiku Srpsku, i da počnu da stvaraju određenu vrstu unutrašnjih problema u Republici Srpskoj“, kategoričan je Kovačević.

Kaže da nemaju ništa protiv toga da bilo ko protestuje u Republici Srpskoj, i da je Srpska demokratsko društvo.

„Ono što vidimo iz ove priče je da se gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković jednostavno nije snašao u toj funkciji, ne može da prihvati činjenicu da sam SNSD ima više odbornika nego kompletna opozcija u Banjaluci, ne može da prihvati to da skuštinska većina ima legitimet od 70.000 ljudi, što je mnogo više, nego što je on dobio glasova. Mi uvažavamo njegov izborni legitimitet, problem je u tome što on ne uvažava izborni legitimitet skupštinske većine i u tom svom neuvažavanju, on je spreman jedino na konflikt. Onog trenutka kad je on pozvao na proteste, vjerovatno su se prepali prognoziranog debakla i onda su morali da nađu neki novi razlog  ne bi li skupili dovoljan broj ljudi u Banjaluci. Tu su našli taj razlog tzv. ataka na BN televiziju, što je isto jedna izmišljotina. U Srpskoj nikom nisu ugrožene slobode, ni toj medijskoj kući. Nijednoj drugoj medijskoj kući nisu ugušene slobode. Ta medijska kuća ima jednak tretman kao i svi drugi mediji u Republici Srpskoj. Problem je nastao na nekom drugom mjestu i Republika Srpska apsolutno nema veze s tim“, poručio je Kovačević.

Izvor: ATV