Članovi Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih, čije je sjedište u Prijedoru, obilježili su Svjetski dan gluvih, koji se kao i nedjelja gluvih, svake godine obilježava u posljednjoj sedmici septembra od 1958. godine.

Predsjednik Udruženja Marinko Martić rekao je da je povod ovog okupljanja članova iz Prijedora, Novog Grada i Kostajnice bio da se promovišu ljudska prava gluvih ljudi, ali i da javnost bude svjesna postojanja ove grupe građana.

– Ovo je bila prilika da obilježimo 65 godina od osnivanja našeg Udruženja i da zahvalimo za podršku koju imamo od naše lokalne zajednice gdje nam je grad ranije, pored redovnih sredstava za rad, obezbijedio i uslovniji prostor za okupljanje – rekao je Martić.

On je dodao da ovu populaciju građana, kojih na evidenciji Udruženja u Prijedoru ima oko 70, muče brojni problemi poput nezaposlenosti, ali i mala primanja iz oblasti socijalne zaštite budući da su to uglavnom penzioneri, da zavise od tuđe njege i pomoći, teško plaćaju režije.

Martić je ukazao da je najveći problem nabavka slušnih aparata, jer je cijena novog aparata oko 800 KM, a baterija 50 KM, ali ipak Udruženje pokušava da pomogne najugroženijima, u čemu imaju pomoć i sponzora kada su u pitanju životne namirnice.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović čestitala je ovom udruženju godišnjicu rada i potvrdila da je Međuopštinsko udruženje gluvih i nagluvih jedno od 16 udruženja čiji rad i aktivnosti grad podržava.

Prema njenim riječima, ovo udruženje spada u red onih od izuzetnog značaja, pogotovo zbog osjetljive kategorije građana koju okuplja, te da je podrška, materijalna i nematerijalna, neupitna i za naredni period.

Zidove prostorija Udruženja gluvih i nagluvih krase brojni pehari osvojeni na brojnim takmičenjima udruženja gluvih, ali i saveza invalida i time prikazuju lična i kolektivna dostignuća gluvih u pikadu, stonom tenisu i šahu.

Autor: SRNA/Srpskainfo