U Rakelićima je obilježena 29. godišnjica od formiranja Četvrtog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade. Ovaj bataljon brojao je 2.150 boraca, njih 36 ugradilo je svoj život u temelje Republike Srpske, a 165 je ranjeno.

Pripadnici ovog bataljona su čast i junaštvo pokazali širom ratišta RS, a poseban doprinos dali su u odbrani Grada Prijedora. “Kada sve pogledamo, jedinica je prošla sva ratišta, jedino nismo bili u Hercegovini i gdje god smo bili pokazali smo kako se vodi borba u skladu sa onim, što prije svega nosimo iz svoje kuće, neki od nas ne poznaju Ženevsku konvenciju, ali smo prije svega bili korektni u potpunosti u izvršavanju svih zadataka”, rekao je komandant ovog bataljona, Borislav Bojić.

Kod spomen-ploče poginulim borcima u Odbrambeno-otadžinskom ratu služen je parastos, a brojne delegacije položile su vijence. “Herojstvo naših boraca ne smijemo nikada zaboraviti i moramo da čuvamo uspomenu na njih. Pripadnici Četvrtog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade su mnogo toga dali za odbranu Grada Prijedora i cijele RS. Mnogi su živote izgubili, mnogi su ranjeni, a mi njihove porodice ne smijemo zaboraviti”, istakao je gradonačelnik Dalibor Pavlović.

Nakon služenja parastosa i polaganja vijenaca, usljedilo je druženje boraca i evocirane su uspomene uz tradicionalni vojnički pasulj.

Izvor: Kozarski