Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je danas da će na zahtjev poljoprivrednih gazdinstava koja imaju pravo na subvencije za proizvodnju mlijeka iz budžeta grada biti ukinuta gornja granica podsticaja.

On je nakon sastanka sa farmerima sa područja Trnopolja naveo da, osim republičkog podsticaja za mljekare, i gradski budžet ima podsticaj od 0,02 KM po litru proizvedenog mlijeka, ali da je po važećim pravilima određen i gornji limit odnosno 4.000 KM za komercijalna i 2.000 KM za nekomercijalna poljoprivredna gazdinstva.

“Sada smo na njihov zahtjev odlučili da nema tog limita i sada neki veći farmer koji je mogao dobiti maksimalno 4.000 KM može dobiti 36.000 KM godišnje”, rekao je Pavlović novinarima u Trnopolju kod Prijedora.

On je podsjetio da je u cijeloj Republici Srpskoj smanjena proizvodnja mlijeka, a da je u Prijedoru to sa deset miliona litara smanjeno na osam i po, te da podsticaji mogu dijelom amortizovati manjak stočne hrane na tržištu i povećanje cijena te hrane usljed suše.

“Dogovorili smo se da će Grad u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske naći neiskorištene površine zemlje da se time nadoknadi zemlja onima koji na ovom području ona bude eksproprisana za potrebe izgradnje auto-puta. U dogovoru sa `Željeznicama Republike Srpske` tražićemo način da ostanu pružni prelazi za koje je to moguće, a ne da se ukinu i da se njima oteža kretanje”, dodao je Pavlović.

On je poručio da je grad opredijeljen da pomogne stočarima, pogotovo ovdje gdje su čitave porodice ostale na zemlji i bave se poljoprivrednom proizvodnjnom.

Dragan Baltić je vlasnik farme koja je 2000. godine imala jedno grlo, a danas ima 176 sa 1.700 litara mlijeka dnevno i tendencijom da ide ka 200 grla.

“Sastali smo se danas ovdje sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima da pričamo o problemima s kojima se susreću mljekari. Uglavnom su to problemi izazavni ovogodišnjom velikom sušom, primjetno je smanjenje proizvodnje u Republici Srpskoj, a mislimo da će problemi tek nastati početkom zime jer je zbog suše hrana nekvalitetna i tad će doći do naglog pada u proizvodnji”, dodao je Baltić.

Trnopolje ima sedam farmi goveda čiji vlasnici zagovaraju i opravdanost gradnje mljekare na ovom području.

Izvor: prijedorgrad