Nakon pritisaka opozcije o ispravnosti kiseonika u zdravstvenim ustanovama, a po nalogu Vlade, u UKC-u Republike Srpske uzet je uzorak kiseonika, koji se svakodnevno koristi u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Inostrana laboratorija izuzela je uzorak za kontrolu kvaliteta kiseonika iz centralne cisterne.

Sutra se očekuju rezultati o kvalitetu kiseonika. Iz UKC-a kažu da je kiseonik ispravan, ali da ga zbog novoonstale situacije na zalihama imaju do sutra uveče.

Vlada Republike Srpske naredila je da se uzmu uzorci za potvrđivanje kvaliteta medicinskog kiseonika. Danas je to i urađeno.

Predstavnici Inspektorata Republike Srpske prisustvoovali su uzorkovanju.

– Tako da smo danas prisustvovali uzorkovanju uzoraka koje je izvršeno od strane imenovanog tijela iz Republike Srbije. Procedure su da će tijelo koje je izvršilo uzorkovanje rezultate analize dostaviti u najkraćem roku – pojasnio je Ivan Petrović,  v.d. generalnog tehničkog inspektora Inspektorata Republike Srpske.

Iz UKC jasni – kiseonik je ispravan.

Nema bojazni za pacijente koji se liječe od kovida-19, hroničnim bolesnicima, i roditeljima novorođenčati.

– Odgovorno tvrdim – kiseonik je ispravan. Kiseonik provjeravamo na dozatorima na respiratorima. Ne pokazuje nikakve greške. Imamo kliničku situaciju kada stavimo masku na pacijenta i stavimo aparat da mjerimo koncentraciju na prstu, istovremeno dolazi do porasta kiseonika i imamo pokazatelje da tu nema ugljen dioksida i štetnih materija.Takođe, pokazuje kolika je saturacija kiseonika – precizirao je Vlado Đajić, generalni direktor UKC Republike Srpske.

Širenje panike nikome nije dobro donijelo. Informacije koje se prenose stanovništvu o funkcionisanju zdravstvenog sistema moraju biti provjerene i da dolaze od stručnih lica.

– Vlada Republike Srpske se ne može baviti spekulacijama i ne može se baviti polu istinama. Ne možete očekivati da predsjednik Vlade ili neko izađe i govori o nečem za šta nema validan dokument. Zato smo tražili referentnu ustanovu da pokaže ko je  u pravu – naglasio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Srpseke.

U međuvremenu, u iščekivanju rezultata kvaliteta kiseonika, stigla je i zabrana TGT Tehnogasu od Agencije za lijekove BiH o isporuci medicinskog kiseonika.

U Univerzitetsko- klinički centar Srpske, pojašnjava generalni direktor Vlado Đajić, svaka dva dana stiže cisterna sa kiseonikom, koji je neophodan za operacije, porodilje, carske rezove, bebe u inkubatoru.

Da li to znači da bi za manje od 24 časa pacijenti UKC-a mogli da ostanu bez kiseonika kao lijeka?

Autor: RTRS