Prijedorski „Vodovod“ uvodi mrežarinu kao fiksni dio cijene svojih usluga koja će mjesečne račune potrošača uvećati za 2,34 KM.

Uprijedlogu izmjene tarife „Vodovoda“ koji je spreman za sutrašnju sjednicu Skupštine grada Prijedora navedeno je da mrežarina osim održavanja mjernog mjesta podrazumijeva i novac za održavanje javne vodovodne i kanalizacione mreže.

To znači da će domaćinstva koja su do sada za održavanje mjernog mjesta plaćala 2,34 KM mjesečno, ovu novu uslugu sa obračunatim porezom plaćati 4,68 KM.

Iz prijedorskog „Vodovoda“ kažu da je mrežarina predviđena zato što posljednjih godina bilježe povećanje broja vodomjera sa očitanjem „o“ odnosno bez potrošnje.

Tako su u januaru ove godine imali čak 7.815 mjernih mjesta bez potrošnje vode. Ističu da smanjena količina fakturisane vode, opterećuje njihovo poslovanje i iziskuje veće cijene.

– Kako sav teret poslovanja u kojem je obuhvaćeno i održavanje cjelokupne mreže, ne bi opteretilo samo potrošače koji konstanstno koriste usluge, već i potrošače koji veći dio godine ne koriste usluge, a koje su im dostupne 24 sata dnevno, predlažemo uvođenje mrežarine u fiksnom dijelu cijene, čije bi povećanje pratilo obračun amortizacije i koristilo bi se u svrhu održavanja i proširenja mreže- zaključuju u „Vodovodu“.

Fiksni dio računa, u kojem je mrežarina od 2,70 KM, je podijeljen u devet kategorija zavisno od veličine mjernog instrumenta pa on iznosi od 4 KM do 25 KM, na koji je potrebno dodati i porez na dodanu vrijednost.

U odluci je navedeno da varijabilni dio cijene ostaje isti, tako da će domaćinstva i dalje za utrošenu vodu, kanalizaciju sa doprinosima za zagađenje voda i iskorištenu vodu i dalje plaćati 1,69 KM po kubiku.

Dok će za budžetske korisnike voda i dalje da košta 1,57 KM po kubiku, a za industrijski sektor 2,20 KM, novom odlukom je predviđeno da se cijena vode umanji zanatskom sektoru za 0,20 feninga, odnosno sa 2,20 KM na dvije KM po kubiku. Za zanatlije će pojeftiniti i kanalizacija sa 0,55 na 0,40 feninga.

Izvor: Srpskainfo