Okružni sud u Banjaluci donio je odluku kojom je potvrđena ispravnost i pravosnažnost rješenja prnjavorske Skupštine opštine iz 2020. godine kojim se ništavnim oglašava rješenje iz decembra 1996. o prenošenju bez naknade vlasništva nad zgradom u centru Prnjavora na Opštinski odbor SDS-a, čime su stečeni uslovi da se objekat vrati opštini.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš na današnjoj konferenciji za novinare pozvao predsjednika i sekretara Skupštine opštine da već danas Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove predaju rješenje i presudu kako bi se knjiženje obavilo što prije i zgrada vratila u vlasništvo opštine.

– Oni će sada pokazati da li su na strani opšteg interesa i stanovnika opštine Prnjavor ili će i dalje štiti tajkune koji su ranije radili ovakve nelegalne stvari – rekao je Tomaš.

On smatra da je Prnjavor “primjer nekorektne politike SDS-a koja je samo znala za lični interes”.

– Јedan od najočitijih primjera je i ova zgrada koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji i čija je vrijednost viša od 500.000 KM. Postavićemo i pitanje troškova zakupnine od 1996. godine do danas. Krajnje bi bilo korektno da se zakupnina plati opštini Prnjavor jer je to interes svih stanovnika ove opštine – rekao je Tomaš.

Skupština opštine Prnjavor je na sjednici održanoj 6. decembra 1996. godine usvojila rješenje kojim se bez naknade pravo raspolaganja na zgradi sa Skupštine opštine Prnjavor prenosi na OO SDS-a. Rješenje je potpisao tadašnji predsjednik SO i funkcioner SDS-a Nemanja Vasić.

U oktobru 2020. godine Skupština opštine Prnjavor donijela je rješenje o oglašavanju ništavnim rješenja iz 1996. godine, nakon čega je SDS pokrenuo upravni spor pred Okružnim sudom u Banjaluci. Sud je 16. septembra ove godine donio presudu kojom se tužba SDS-a odbija kao neosnovana.

Autor: SRNA/RTRS