Često možemo čuti da ljudi imaju probleme sa spavanjem kada je pun mesec. Nekima je teško da utonu u san, drugi se više puta bude tokom noći. Da li je insomnija zaista povezana sa mesečevim menama? Naučnici su odlučili da istraže ovaj fenomen i došli su do zanimljivih rezultata.

Glavni razlog zašto Mesec (posebno pun Mesec) može da poremeti vaš san je količina plave svetlosti koju emituje na noćnom nebu, potvrđeno je istraživanjem.

Naši prirodni cirkadijalni ritmovi (biološki ritam spavanja i buđenja) suštinski su povezani sa četiri faze mesečevog ciklusa i poremećeni su do punog meseca. Kako Mesec prolazi kroz svaku fazu, on emituje više svetlosti tokom noći, što direktno utiče na naš san.

Iako njegovo svetlo možda nije tako jako kao sunčeva svetlost, plavo svetlo može poremetiti naš ritam spavanja.

Na isti način na koji vas plavo svetlo koje emituje vaš telefon može držati budnim, plavo svetlo Meseca može ometati proizvodnju melatonina – hormona sna koji vas uspavljuje – i povećati nivo hormona stresa, kortizola, koji ljude održava budnim.

Iz tog razloga se nesanica javlja najčešće kada je Mesec najsjajniji (tokom punog meseca).

Što je manja količina plavog svetla telo lakše proizvodi melatonin, a što je viši nivo melatonina, to se brže opustimo i lakše zaspimo, piše Klix.ba.

Budući da je glavni razlog zbog kojeg Mesec utiče na spavanje plavo svetlo koje emituje stručnjaci preporučuju da se u noćima punog meseca zamrače sobe ili upale lampe sa crvenom sijalicom (jer crvenkasto svetlo pojačava proizvodnju melatonina). Ovo je i dokazano i istraživanjem iz 2012. godine, koje je sprovedeno na 20 košarkašica iz Kine.

Još jedan korak koji nam može pomoći da smanjimo uticaj Meseca na san je da smanjimo svoju izloženost drugim izvorima plave svetlosti, poput telefona ili televizora, koji takođe imaju moć da stimulišu vaš um.

Takođe, pridržavanje rasporeda spavanja i kreiranje rutine može pomoći u održavanju vašeg cirkadijalnog ritma.

Izvor: prva.rs