Bruto domaći proizvod (BDP) je jedan od statističkih indikatora kojim se može pratiti ekonomska aktivnost u jednoj državi ili teritoriji u toku određenog vremenskog perioda

Svjetska banka, čije je sjedište u Vašingtonu, je 15. septembra 2021. ažurirala podatke nacionalnih ekonomija za 2020 i objavila odgovarajuće tabele.

Bruto domaći proizvod (BDP) je jedan od statističkih indikatora kojim se može pratiti ekonomska aktivnost u jednoj državi ili teritoriji u toku određenog vremenskog perioda.

Može se izračunavati i prikazivati na više načina ali kada je u pitanju poređenje ekonomija različitih država najadekvatnije je koristiti metodologiju tzv. pariteta kupovne moći (engleski, purchasing power parity, ili skraćeno PPP).

U tom slučaju i radi realne uporedivosti, vrijednost proizvoda i usluga jedne zemlje se konvertuje, sabira i prikazuje u cijenama koje u određenom momentu preovlađuju u SAD.

Ovom prilikom navodimo podatke za države i teritorije našeg regiona.

Podaci banke pokazuju da je tokom 2020 godine, na teritoriji našeg regiona, obračunato po metodi pariteta kupovne moći, ostvaren ukupan BDP od oko 490 milijardi dolara.

Od toga iznosa na Srbiju kao najveću regionalnu ekonomiju se odnose 133 milijarde, Hrvatsku 115, Sloveniju 83, Bosnu i Hercegovinu 51, Albaniju 39, Sjevernu Makedoniju 35, južnu srpsku pokrajinu Kosovo 20 i Crnu Goru blizu 13 milijardi dolara.

U ovako prikazanom ukupnom BDP-u za region, Srbija učestvuje sa 27.11% a Crna Gora sa 2.61%.

Izvor: IN4S