Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da je u Republici Srpskoj formirano pet ekspertskih timova koji se bave spornim odlukama visokog predstavnika u BiH i Ustavnog suda BiH.

– Imamo ekspertske timove – jedan se bavi odbranom, drugi pravom, treći finansijama, četvrti pitanjima novog Ustava Republike Srpske i peti koji se bavi načinom na koji odgovoriti na bespravno nametnute odluke i zakone visokog predstavika, kojih ima 140 i u kojima je on bespravno i vanustavno prenosio nadležnosti. Bespravno i vanustavno je vodio Vijeće naroda u Republici Srpskoj, na što nije imao pravo. Sve ćemo to dovesti u pitanje, odbacujući svaki akt koji je donesen na štetu Srpske – rekao je Dodik nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

Poručio je da ništa neće biti urađeno van Ustava BiH, ali da će Republika Srpska odbaciti pravno nasilje visokog predstavnika.

Dodik je naglasio da će Narodna skupština Srpske povući saglasnost koju je dala za formiranje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, te indirektnih poreza.

– Stavićemo da su ništavni i da nisu na snazi. Narodna skupština će donijeti propise i zaključke koji su vezani za to kako regulisati te pravne vakume – rekao je Dodik.

On je istakao da je odluka Ustavnog suda BiH o šumama Republike Srpske antiustavna i antidejtonska, podsjećajući da je sve ono što izričito nije dato BiH – vlasništvo entiteta.

Dodik je rekao da će SNSD istrajati na bavljenjen kapitalnim političkim pitanjima i finansijama.

On je dodao da je na današnjoj sjednici Izvršog komiteta SNSD-a razgovarano i o temi energetike, poručivši da Republika Srpska neće biti energetski ugrožena.

– Na globalnom nivou došlo je do naglog skoka cijena. Mogu da kažem da ćemo mi očuvati naše cijene za stanovništvo i neće biti poskupljenja električne energije, što je ključno u ovom periodu – rekao je Dodik, dodajući da će biti veoma složeno očuvati stabilnu energetsku situaciju zbog naglog i velikog skoka cijena, ali da Republika Srpska raspolaže viškom od 35 odsto ukupne pšrodukcije električne energije.

On je naveo da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovrena uzajamna pomoć u isporuci električne energije ukoliko to bude potrebno.

Dodik je rekao da bi u nedjelju u Beogradu trebalo da razgovara sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim, te da će njegov cilj biti da, zajedno sa Srbijom, obezbijedi povoljnije cijene gasa iz Rusije.

Autor: RTRS