Kvalitet kiseonika, koji je korišten u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj niti jednog trenutka nije bio upitan, ali su netačne informacije „servirane” gradonačelniku Banja Luke Drašku Stanivukoviću, što je i njemu nanijelo veliku štetu, jer je naivno pogrešne stavove iznio u javnost, ukazuje bivši službenik Agencije za lijekove BiH Zoran Josipović u intervjuu za Faktor magazin.

Sramna je uloga direktora Agencije, koji se u cijeloj izmišljenoj aferi ponašao kao partijski vojnik, zanemarivši struku i propise.  Za sve počinjene propuste, kako naglašava Josipović, Aleksandar Zolak mora da snosi odgovornost.

Josipović dodaje da je širenje straha i panike među stanovnicima Republike Srpske u uslovima kada se medicinski kisik koristi za svakodnevno liječenje pacijenata nešto što se nikako nije smjelo dozvoliti, a da je povod njegovog uključivanja u raspravu nesumnjiva ispravnost kiseonika.

“Očit je pokušaj da se unese zabluda i panika na vitalnoj i osjetljivoj temi, jer je rađeno mimo činjenica, a struci je svakako sve vrijeme bilo jasno da kvalitet nije upitan, nego proceduralne dozvole za koje su jednako odgovorni i Agencija i prometnici”, dodaje Josipović.

Prema njegovom mišljenju gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, a kasnije i cijela opozicija, potpuno su naivno ušli u cijelu priču u vezi sa aferom “Kiseonik”.

“Neko je poluinformacijama i nedovoljnim osnovom savjetovao gradonačelnika, pa se ispostavilo da… Niti ima laboratorije u Agenciji za kontrolu kvaliteta, niti se svaka serija radi laboratorijski, niti je iko upisan u registar veleprometnika medicinskih gasova kod Agencije, što je isti tvrdio, a čime su najveću štetu nanijeli upravo tom gradonačelniku, koji je takve stavove neiskusno i nezrelo iznio u javnost”, kazao je Josipović.

Komentarišući postupke rukovodstva Agencije za lijekove BiH tokom afere, Jospović je naglasio da je Agencija izašla mimo stručnih i propisanih uslova i sa pogrešnim činjenicama u javnost, braneći politički stav stranke iz koje dolazi direktor Agencije Aleksandar Zolak, pri tome zanemarivši struku i propise.

“Kada uvedete novu kategoriju proizvoda u lijekove onda je tretirate u novom Pravilniku, koji propiše rok za usklađivanje pravnih lica sa potrebnim dozvolama, obavijestite pravna lica o propisu i roku (a samo ih je sedam koji prometuju medicinski gas-kisik, što je opštepoznato), te nakon toga pošaljete inspekciju kod onih koji nisu uradili usklađivanje (isto tako smo ranije postupali sa  dioptrijskim staklima kada su postala medicinska sredstva). Ništa od toga nije urađeno od januara 2019. godine do danas, pa se preko noći ‘skočilo’ na šest od sedam kompanija, zbog dnevne politike”, pojasnio je Josipović.

Kao rješenje za aktuelni nedostatak kiseonika u bolnicama usljed zabrane Agencije određenim firmama iz Srpske, Jospović ističe da bi logično bilo da Agencija, u toku postupka, izda privremene dozvole svima, radi redovne opskrbe bolnica, kao što su to ranije dozvoljavali Messer-u.

On naglašava da su ispunjeni svi uslovi za smjenu direktora Agencije za lijekove Aleksandra Zolaka.

Josipović je za kraj komentarisao i nedavno izvršenu kontrolu kvaliteta kiseonika u UKC-u.

“Kada uradite kontrolu kvaliteta gasa u laboratoriji kompanije koja je opremljena i akreditovana od nadležnog tijela u Srbiji – onda dileme nema. Uostalom, da je bilo dileme, inspekcija Agencije, koja je prije nekoliko dana bila na uviđaju u kompaniji TGT, bi uzela uzorke gasa i dala ga na kontrolu nekoj akreditovanoj, opremljenoj laboratoriji van BiH. Zašto to nisu uradili – svima je jasno, jer bi uzorak bio dobrog kvaliteta i bili bi u političkom problemu”, zaključuje Josipović.

Izvor: banjaluka.net