Iako je opozicija u Republici Srpskoj za oktobar najavila objavljivanje imena kandidata za Opšte izbore naredne godine, na to se još uvijek čeka. Kako saznaje Klix.ba, sastanak koji je trebao biti održan krajem mjeseca je odgođen iz razloga jer PDP i SDS nisu postigli unutarstranački dogovor o svojim kandidatima.

U Partiji demokratskog progresa (PDP), koja bi trebala ponuditi kandidata za predsjednika Republike Srpske u ime opozicije, trenutno vlada tihi sukob dvije struje, odnosno onih koji su za Draška Stanivukovića i onih koji bi voljeli na tom mjestu vidjeti Jelenu Trivić. Nijedno od njih ne želi odustati od kandidature.

Treba istaći da se Jelena Trivić povukla uoči lokalnih izbora prošle godine i prepustila Stanivukoviću da se kandiduje za gradonačelnika Banjeluke pa je pitanje da li će ponovo učiniti isto.

Iako je prošlo pola godine od sastanka opozicije na Jahorini, na kojem je zvanično donesena odluka da idu skupa na izbore naredne godine, PDP još uvijek nije riješio unutarstranačku stvar zbog čega su tražili odgodu sastanka na kojem su imena trebala biti stavljena i na papir koalicionih partnera.

Ali, problem nisu samo u PDP-u. Iako je Mirko Šarović (SDS) bio gotovo siguran kandidat za člana Predsjedništva BiH, u međuvremenu je ojačala ideja koju predvodi načelnik Teslića Milan Milićević, inače predsjednik Glavnog odbora SDS-a.

Pored Šarovića i Milićevića, iz prikrajka “vreba” i zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović, koji navodno čeka ishod duela Šarovića i Milićevića.

Kako stoje stvari, čini se da je jedino Demokratski narodni savez (DNS) stabilan po ovom pitanju, jer predsjednik Nenad Nešić je sebi načelno izdejstvovao premijersku poziciju ukoliko opozicija dobije izbore u Republici Srpskoj. Zauzvrat, DNS će dati podršku zajedničkim kandidatima opozicije, a koliko je to značajno za PDP i SDS vidjelo se na izborima za gradonačelnike Banjeluke i Bijeljine.

Treba biti realan pa reći da Nešiću u DNS-u nema ko ni parirati s obzirom na to da je nakon preuzimanja stranke “počistio” sve nezadovoljne kadrove ili su oni na kraju sami otišli.

Podsjetićemo da je na sastanku opozicije na Jahorini u aprilu ove godine bilo veoma burno, jer je Nebojša Vukanović poručio Stanivukoviću da više nema njegovu bezrezervnu podršku nakon što je gradonačelnik Banjaluke dan ranije održao sastanak s Milanom Milićevićem (SDS), na kojem su najavili zajedničko djelovanje, kandidature i međusobnu podršku bez razgovora sa svim partnerima u koaliciji.

(Klix)

Ako se i zadovolje stranački apetiti, ne znači nužno da će zadovoljiti birače. Na posljednjem protestu opozicije najveće ovacije dobio je Nebojša Vukanović koji je zasjenio sve opozicione lidere.

Izvor: ATV