Porodice pacijenata iz Republike Srpske, koji se liječe od kovida, a koji su podnijeli krivičnu prijavu protiv više lice zbog uznemiravanja javnosti u slučaju nabavke medicinskog kiseonika, poručili su gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću da iza njih niko ne stoji, te da nisu politička organizacija.

Reagujući na Stanivukovićeve tvrdnje da iza njih stoji generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Vlado Đajić, neformalna grupa građana istakla je da nisu iznenađeni ovakvim stavom, ali da jesu zgroženi.

– Napominjemo i opominjemo Vas da ne širite laži i dezinformacije u vezi nas i nemojte nam oduzimati pravo koje sebi dajete. Mi kao i svaki građanin Republike Srpske imamo pravo podnijeti krivičnu prijavu protiv bilo koga, pa i protiv vas – navedeno je u otvorenom pismu ove grupe građana gradonačelniku.

U pismu se navodi da je obaveza prijaviti krivično djelo, te da je neprijavljivanje kažnjivo.

Grupa građana navodi da su iskoristili svoje pravo i izvršili svoju obavezu, te napominju da je Stanivukovićevo obraćanje neprimjerno jednom gradonačelniku.

– Pored toga, nastavljate sa krivičnim djelima. Tvrdite da ste vi dokazali nekakve afere, šverc i odmah kažete da je taj i taj to radio, te to proglasište zločinom i odmah pozivate nekoga da ide u zatvor. Mladi čovječe, ovo je klasičan primjer krivičnog djela samovlašće – navedeno je u pismu.

Grupa građana istakla je da ne može gradonačelnik donositi presude i uzimati pravdu u svoje ruke.

– Za razliku od Vas, mi nećemo ni suditi ni presuđivati. Ostavićemo pravosudnim institucijama da odluče, a mi ćemo se svakako potruditi da dostavimo dokaze. Mi se ne plašimo vaših prijetnji, vjerujemo u institucije i pravosuđe – navodi se u pismu.

Porodice pacijenata iz Republike Srpske, koji se liječe od kovida, podnijele su juče krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka, opozicionara i više NN lica, a terete ih da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa i pozivali na rušenje ustavnog uređenja.

Prijava je podnesena i protiv Јelene Trivić, Branislava Borenovića, Mirka Šarovića, Milana Radovića, Ivana Begića, Nebojše Vukanovića, Nenada Nešića, Gorana Selaka i više NN lica jer su “počinili krivična djela iz Krivičnog zakona Republike Srpske”.

Između ostalog, terete ih za svjesno lažno prijavljivanje i lažno prikazivanje činjeničnog stanja, te da su širenjem dezinformacija u javnom prostoru i jezikom mržnje izazvali paniku i strah kod stanovništva.

Regujući na ovaj potez gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković objavio je na Tviteru da se, kako je naveo, “radi o lažnim krivičnim prijavama koje Đajić podnosi krijući se iza pacijenata”.

Autor: SRNA/ATV