U Prijedoru će sutra biti otvoren Međunarodni festival pozorišta “Zlatna vila” tokom kojeg će do 16. oktobra publika moći da vidi četiri predstave u takmičarskom programu, kao i još dvije u revijalnom.

U takmičarskom dijelu 15. izdanja Festivala učestvovaće Narodno pozorište Republike Srpske sa predstavom “Zločin i kazna”, a Hrvatsko narodno kazalište iz Mostara odigraće komad “Logorilijada”. Publici će se predstaviti Satirično kazalište “Kerempuh” iz Zagreba komadom “Bilježnicom Robija K”, a Narodno pozorište iz Subotice odigraće predstavu “Zla žena”.

U revijalnom dijelu glumac Zijah Sokolović igraće monodramu “Lijevo, desno, glumac”, a Pozorište Prijedor i Gledališče Kopar u čast nagrađenih komad “Jugoslavija, moja otadžbina”.

U okviru pratećeg programa za utorak, 12. oktobra, predviđeno je predstavljanje Sokolovića i njegovih knjiga, dan kasnije glumice Linde Begonje koja je na prošlom Festivalu dobila nagradu za najbolju žensku ulogu, te 14. oktobra monografije 50 godina Festivala pozorišta u Jajcu koju je radio Marko Misirača i u kojoj je izuzetno dobro zastupljeno Pozorište Prijedor.

Poslije svake predstave održavaće se okrugli sto koji će voditi Ljiljana Čekić, festival će pratiti bilten koji će izlaziti svaki dan.

Žiri čine Željko Hubač, Zijah Sokolović i Tomislav Čadež. Takođe, publika će svake festivalske večeri moći da glasa nakon predstave.

Osim nagrade publike, žiri će dodijeliti nagrade za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju, najboljeg glumca i glumicu, najbolju scenografiju, najbolju kostimografiju, najbolju autorsku muziku i najboljeg mladog glumca ili glumicu. Žiri može dodijeliti i dvije specijalne nagrade.

Festival će biti otvoren sutra u 19.30 u holu pozorišta.

Organizator festivala je Pozorište Prijedor, generalni pokrovitelj grad Prijedor, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sponzor nagrade za najbolju predstavu kompanija “Arselor Mital Prijedor”.

U Prijedoru se od 1993. do 2006. godine održavao festival “Kočićeva srpska scena”. Iako koncepcijski različit, festival je nastavljen 2019. godine na tradiciji prethodnog i stoga je odluka organizatora da uz naziv tadašnjeg Međunarodnog festivala pozorišta “Zlatna vila” stoji i redni broj 14, a na ovogodišnjem 15.

Autor: SRNA/Srpskainfo

Foto arhiva