Sa prekidima u radu, Dobrovoljno vatrogasno društvo Ljubija postoji 85 godina. Prije pet godina organizovana je obuka za vatrogasce i njih dvadeset pridružilo se vatrogasnoj jedinici čiji je rad obnovljen 2006. godine. Sredstvima iz gradskog budžeta uredili su prostorije u Društvenom domu i kupili terensko vozilo.  U pitanju je „Lada niva“, za koju kažu da je idealno vozilo za brdovite terene.

Pored Ljubije, obrovoljno vatrogasno društvo postoji i u Kozarcu. U ovoj mjesnoj zajednici vatrogasci su dobro opremljeni i kadrovski popunjeni. U Teritorijalnoj vatrogasno-spasilačkoj jedinici Prijedor ističu da će im opremanje ljubijskih vatrogasaca olakšati rad i ubrzati gašenje požara.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Ljubija ima tridesetak vatrogasaca, koji za svoj rad ne dobijaju  nadoknadu. Kažu da uglavnom djeluju preventivno, ali i da u postojećem kapacitetu aktivno učestvuju u gašenju požara. Dobrovoljni vatrogasci iz Ljubije ističu da će sredstvima iz gradskog budžeta u iznosu od 15 hiljada maraka poboljšati  opremljenost i efikasnost u radu. Vozilo koje su dobili iskoristiće i za mapiranje terena, što će ubrzati dolazak na mjesto intervencije prijedorskim vatrogascima.

Izvor: Kozarski