Matematika je jasna: da su prošle godine sadašnje opozicione stranke sa republičkog nivoa u Prijedoru imale jednog kandidata za gradonačelnika, on bi i pobijedio. Nakon ostavke Dalibora Pavlovića, SDS, PDP, DNS i ostali imaju šansu za popravni.

Zvanično, svi se slažu da ovaj put treba da idu sa jednim kandidatom, ali nezvanično, na terenu stvari ipak izgledaju složenije jer na tu funkciju ponovo pretenduju i DNS i SDS.

Najveće šasne ima predsjednik Gradskog odbora DNS, Goran Predojević, a ova stranka želi po svaku cijenu da vrati načelnika u gradu koji je važio za bastion DNS.

FOTO: DNS
FOTO: DNS

Ali, dobro upućeni izvori tvrde da se ne predaje ni članica Predsjedništva SDS, Maja Dragojević- Stojić, koja je bila kandidat i prošli put.

Kako saznajemo, njen argument ovaj put je to da su aktivisti SDS, preko kojih su objavljene komprimitujuće fotografije Pavlovića, najviše doprinijeli njegovom padu, zbog čega „ima pravo“ na kandidaturu.

Međutim, njen minus je što loše stoji u lokalnom SDS, ali i u vrhu partije.

Mnogo toga će biti jasnije nakon subotnje sjednice Glavnog odbora SDS.

FOTO: SDS
FOTO: SDS

Sljedeći problem je što su proteklih nekoliko mjeseci u Prijedoru sa SNSD šurovali predstavnici i PDP i SPS, koje su istovremeno opozicione partije na nivou Republike Srpske.

Štaviše, v.d. načelnice Odjeljenja za finansije Gradske uprave Prijedor, Maja Kunić (PDP) viđena je i fotografisana na skupo podrške sada već bivšem gradonačelniku Pavloviću iz SNSD.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Portparolka PDP, Anja Petrović, tvrdi da to ipak neće biti prepreka da imaju zajedničkog kandidata opozicije, bez obzira iz koje je partije.

– Na prošlim izborima podržali smo našu zajedničku kandidatkinju, odnosno kandidatkinju SDS dr Dragojević – Stojić. Prijedor je sredina koja ima zanimljivu političku istoriju u prethodnih nekoliko godina, bilo je tu raznih smjena ko je sa kim u većini. Što se tiče PDP, nismo bili u koalicionom odnosu, ali smo podržavali neke odluke – kaže Petrovićeva za Srpskainfo.

FOTO: PDP
FOTO: PDP

Anja Petrović

Predsjednik SDS, Mirko Šarović, kaže da će ova stranka nastojati da se svi okupe oko jednog kandidata.

– Sa svoje strane tu ćemo dati maksimalan doprinos, birajući onoga ko ima ima podršku svih i ko Prijedoru može ponuditi najviše i najbolje. Ovih dana, a nakon što ostavka konačno dođe u CIK, iniciraću zajednički sastanak prvih ljudi opozicije oko ovog pitanja – kaže Šarović za Srpskainfo.

Lider DNS, Nenad Nešić, takođe očekuje da će opozicija ovaj put nastupiti složno.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Bilo bi neozbiljno da prije dogovora sa predsjednicima drugih političkih partija izlazim sa imenom čovjeka koji je najbliži kandidaturi. Očekujem u narednim danima sastanak lidera opozicije. Na tom sastanku i u budućem nastupu na izborima u Prijedoru jasno će se pokazati ko je to danas opozicija u RS i ko želi 2022. promjene u Srpskoj. Odnosno, smatram da će pobjeda opozicionog kandidata u Prijedoru biti početak kraja vlasti, a koje će rezultirati promjenama na opštim izborima 2022. – kaže Nešić za Srpskainfo.

Podsjećamo, na lokalnim izborima 15. novembra prošle godine Pavlović je osvojio 15.351 glas. Dragutin Rodić iz DNS imao je 12.210 glasova, a kandidatkinja SDS, Maja Dragojević – Stojić, 6.446 glasova.

To je bilo vrijeme raspada koalicije DNS i SNSD. Preciznije, DNS je imenovao svog kandidata još dok je bio u koaliciji sa SNSD, a ostali su pri podršci Rodiću i nakon zvaničnog raspada koalicije.

Istovremeno, SDS nije želio da povuče kandidaturu Dragojević-Stojić, iako je bilo očigledno da kandidat SNSD pobjeđuje ako mu se ne suprotstavi jedan protivnik.

GAJIĆ KANDIDAT SNSD?

Istovremeno, već se spekuliše i o tome ko će da bude kandidat SNSD i partija okupljenih u njihovoj koaliciji. Mada se u prvi mah govorilo o Slobodanu Javoru, direktoru prijedorskog Doma zdravlja, juče je u prvi plan nezvanično isplivao Lazar Gajić. U pitanju je magistar pravnih nauka, aktuelni savjetnik Dalibora Pavlovića za kapitalne investicije. Međutim, prema riječima izvora Srpskainfo iz SNSD, prioritet stranke u Prijedoru jeste završetak unutrastranačkih izbora u gradu na Sani. – Ti izbori traju odavno. Sve dok ne bude izabrano rukovodstvo stranke u Prijedoru, neće biti objavljen zvaničan kandidat. Postoji mnogo imena kandidata za gradonačelnika koja su u opticaju, ali to su za sada samo nagađanja – tvrdi naš sagovornik.

Izvor: srpskainfo