Jedan u nizu nedovršenih projekata prethodne vlasti je rekonstrukcija i sanacija glavne ulice na Pećanima, najvećem gradskom naselju, u koje se, kako tvrde stanari, nije ulagalo više od 20 godina. Pećani zaslužuju mnogo više i zato je, kako su nam potvrdili u Gradskoj upravi, u toku izrada idejnog rješenja rekonstrukcije glavne ulice, mosta, te izgradnja pješačke i biciklističke staze.

Stanari najbrojnijeg naselja u Prijedoru ističu da je krajnje vrijeme da se i u ovom naselju stvari pokrenu sa mrtve tačke. Zato pozdravljaju plan Gradske uprave o izradi idejnog rješenja. Ogroman broj poslovnih objekata na Pećanima je zatvoren, a izgradnjom infrastrukture stvoriće se uslovi da stanari na Pećanima ponovo otvore svoje preduzetničke radnje. Jedna od ideja je i da glavna ulica na Pećanima bude pretvorena u šetalište.

“Postoje dvije varijante, izgradnja biciklističke i pješačke staze, saniranje postojećeg kolovoza i dovršetak onih parking mjesta koji su započeti prošle ili pretprošle godine. Druga je završetak kompletne rekonstrukcije ulice mitropolita Petra Zimonjića sa zabranom za saobraćaj motornim vozilima, osim za ona dostavna vozila ili za vozila stanara koji ne mogu na drugi način prići svojim stambenim zgradama. U sklopu tog rješenja je i izgradnja putne infrastrukture kroz novu pijacu, preko potoka Puharske, do tzv. C zgrada. Time bismo omogućili da stanari koji stanuju tamo, mogu alternativnim putem doći do svojih stanova”,  pojasnio je Dragoslav Kabić v.d načelnika Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine.

Sredstva za izradu projektne dokumentacije biće izdvojena projekcijom budžeta za narednu kalendarsku godinu. Stanovnici Pećana imaće priliku da daju svoje mišljenje i prijedloge o tome kako bi njihovo naselje trebalo da izgleda u budućnosti i šta su prioriteti.

Izvor: Kozarski