????????, 16. ??????? /????/ - ??????? ????????? 15. ???????????? ????????? ????????? "?????? ????", ???? ?? ??? ??????? ?????? ? ?????????, ????? ?????? ?????? ?? "??? ????" ???????? ????????? ????????, ? ????? ?????? ??????? "?????? ? ?????" ???????? ????????? ????????? ?????? ?? ????????.

Najbolja predstava 15. Međunarodnog festivala pozorišta “Zlatna vila”, koji je ove sedmice održan u Prijedoru, prema ocjeni žirija je “Zla žena” Narodnog pozorišta Subotica, a prema ocjeni publike “Zločin i kazna” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Nagradu za najbolju režiju osvojila je Marina Pejnović za predstavu “Bilježnica Robija K” Viktora Ivančića u izvođenju Satiričkog kazališta “Kerempuh” iz Zagreba, nagradu za najboljeg glumca dobio je Boris Šavija za ulogu Porfirija Petroviča u predstavi “Zločin i kazna”, a za najbolju glumicu Milica Sužnjević za ulogu Sultane u predstavi “Zla žena”.

Nagrada za najboljeg mladog glumca pripala je Josipu Brakusu za ulogu Robija K. u predstavi “Bilježnica Robija K”, a za najbolju mladu glumicu Nataši Perić za ulogu Sonje u predstavi “Zločin i kazna”.

Nagrada za kostimografiju dodijeljena je Jeleni Vidović za autorski rad u predstavi “Zločin i kazna”, a nagrada za autorsku muziku, koja od ove godine nosi ime prerano preminulog prijedorskog akademskog slikara i rok muzičara Dalibora Popovića Mikše, dodijeljena je Vladimiru Pejkoviću za autorski rad u predstavi “Zla žena”.

Specijalna nagrada za partnersku igru dobili su Robert Pehar i Saša Oručević za predstavu “‘Ajmo na fuka” autora i reditelja Dragana Komadine, rađenu u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Narodnog pozorišta Mostar, dok nagrada za scenografiju, po odluci žirija, nije dodijeljena.

Sve odluke žiri u sastavu predsjednik Zijah Sokolović i članovi Tomislav Čadež i Željko Hubač donio je jednoglasno.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

U revijalnom dijelu Zijah Sokolović igrao je monodramu “Lijevo, desno, glumac”, a Pozorište Prijedor i Gledališče Kopar u čast nagrađenih sinoć su odigrali predstavu “Jugoslavija, moja otadžbina”.

U pratećem programu predstavljeni su glumci Zijah Sokolović i Linda Begonja, te promovisana monografija o festivalu pozorišta u Jajcu, koju je radio Marko Misirača, koji je i selektor ovogodišnje “Zlatne vile”.

U Prijedoru je od 1993. do 2006. godine održavan festival “Kočićeva srpska scena”. Iako koncepcijski različit, festival je nastavljen 2019. godine na tradiciji prethodnog i stoga je odluka organizatora da uz naziv tadašnjeg Međunarodnog festivala pozorišta “Zlatna vila” stoji i redni broj 14, a na ovogodišnjem 15.

Autor: SRNA/Srpskainfo