iječ je o projektu vrijednom 20,5 miliona evra. Novac plasira Svjetska banka posredstom Investiciono-razvojne banke RS, dok će privrednici za kredite moći da apliciraju u “Sberbanci“ i “Novoj banci“.

Upravo je ovim povodom v.d. direktora Investiciono-razvojne banke RS Dražen Vrhovac sa predstavnicima ove dvije komercijalne banke potpisao ugovore.

– Aranžman je posvećen našim privrednicima koji su ugroženi pandemijom. Godinu dana su otprilike trajali pregovori IRB i Ministarstva finansija sa Svjetskom bankom i danas možemo zvanično da objavimo da je sve spremno i da su krediti na usluzi našim privrednicima. U pitanju je aranžman koji sadrži dvije komponente. Jedna komponenta je povjerena IRB, što je veoma bitno jer nam jasno pokazuje kakvo povjerenje ima IRB kod međunarodnih kreditora, a u ovom slučaju kod Svjetske banke – istakao je Vrhovac.

U okviru te prve komponente, kako kaže, formirane su dvije ciljne grupe. Jedna grupa je posvećena mikro, malim i srednjim preduzećima čiji je pad prihoda u drugom kvartalu 2020. bio veći od 20 odsto u odnosu na drugi kvartal 2019. Druga ciljna grupa su mikro, mala i srednja preduzeća u nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama u RS.

– Sredstva koja su na raspolaganju našim privrednicima su u iznosu od 20,5 milina evra. Izlazna kamata IRB je 0,5 odsto, a Svjetske banke 0,8 odsto, dakle 1,3 odsto, dok konkretnu konačnu izlaznu kamatu dogovaraju sami privrednici sa našim partnerima, a u ovom slučaju potpisali smo ugovore sa „Novom bankom“ i „Sberbankom“ – rekao je Vrhovac.

The Justified Image Grid JS is not loaded. Try disabling Conditional script loading in the General settings.

Kredit se plasira na tri do 12 godina, a pojedinačna vrijednost kredita je do milion evra. Do 150.000 evra banke imaju mogućnost samostalnog odlučivanja, a sve preko tog iznosa zahtjevi idu na kreditni odbor IRB koja daje konačnu saglasnost.

Predsjednik uprave „Nove banke“ Siniša Adžić izjavio je da ova banka, koja je po veličini treća u BiH i prva u RS, otvara novu mogućnost subsidijarnog finansiranja iz sredstava Svjetske banke.

– Dakle, dajemo podršku za obnovu biznisa, podršku biznisa našim klijentima koji su pogođeni pandemijom kovida. Sami uslovi definišu da su to klijenti koji su imali pad prihoda u drugom kvartalu 2020. godine više od 20 odsto u odnosu na isti period 2019. S druge strane, uslovi definišu da imamo mogućnost refinansiranja od 25 odsto postojećih kredita, a sa 75 odsto ćemo finansirati obrtni i osnovni kapital naših klijenata – naveo je Adžić.

On je dodao da će kamate za klijente biti od 2,5 do nekih 3,90 odsto, u zavisnosti od stepena rizika, kakav kolateral imaju kod klijenata i naravno od roka otplate.

Slobodan Zrilić, član uprave Sberbanka a.d. Banjaluka, istakao je da je veoma važno i to što ovaj projekat podrazumijeva podršku preduzećima koja u svom poslovanju poštuju principe održivog razvoja i društveno odgovornog poslovanja.

– U ovom trenutku ne znamo tačnu kamatu, ali vjerujemo da će biti nešto niža od uobičajenih uslova, odnosno kamate koja je do tri odsto – rekao je Zrilić.

DRUGA KOMPONENTA ZA NOVE TEHNOLOGIJE

Projekat oporavka i podrške poslovnim subjektima u BiH namijenjen je pružanju podrške oporavku preduzeća koja su pogođena ekonomskim uticajem pandemije. Svjetska banka to radi kroz poboljšanje pristupa finansiranju i kroz konsolidovane programe javne podrške. Ukupna vrijednost projekta iznosi 56 miliona evra, od čega je 40 odsto zaduženja ili 22,4 miliona evra namijenjeno za RS. Posredstvom IRB plasira se 20,5 miliona evra, a ostatak posredstvom budžeta RS, odnosno Ministarstva privrede i preduzetništva RS. Ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević rekao je da privrednici imaju mogućnost da kroz ova sredstva obezbjede nabavku novih tehnologija i opreme.

Izvor: Srpskainfo