U policijskoj akciji MUP-a Republike Srpske priveden je i Marko Trifković Žižan, dugogodišnji pripadnik automafije u BiH.

Žižan je prošle godine uhapšen na Palama od strane SIPA-e zbog veze sa ubistvima Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo iz oktobra 2018. godine. On se u privoru nalazio od januara do jula 2020. godine, kada je sud prihvatio kauciju u vrijednosti 252.234 KM i od tada se on nalazi na slobodi.

Ovoga puta, MUP Republike Srpske udario je na krminalnu organizaciju koja se bavi krađom automobila, a priveden je Trifković.

Ko je Trifković?

Marko Trifković rođen je 1978. godine u Sarajevu.

Ime Marka Trifkovića u medijima se prvi put pojavio 2018. godine, kada je Tužilaštvo BiH podiglo jednu od najvećih optužnica od kada postoji.

Na spisku optuženih našlo se 27 imena, kojima su na teret stavljene organizovana krađa i preprodaja oko 200 skupocjenih automobila vrijednih više miliona maraka.

Grupa je razbijena u akciji Volan, koja je pokrenuta 2011. i trajala do 2016. godine zbog sumnje da su njeni članovi duže vrijeme krali automobile na području Kantona Sarajevo, Istočnog Sarajeva i drugih krajeva BiH.

Istražioci su došli do informacija da su uglavnom krali skupocjene automobile njemačkih proizvođača Audi, BMW, Mercedes i Folksvagen. Na meti su im se najčešće nalazila vozila Golf i Audi.

U optužnici je tada navedeno da su ukradene automobile skrivali, mijenjali njihove identifikacione brojeve, a zatim ih preprodavali. Dio plijena su sjekli i prodavali u dijelovima, a u nekim slučajevima su od vlasnika ukradenih automobila iznuđivali novac za otkup.

“Automobile su skrivali na unaprijed pripremljenim lokacijama na području Sarajeva, Lukavice, Pala i Sokoca. Često su ubrzo poslije krađe kontaktirali vlasnike vozila, od kojih bi iznuđivali novac za otkup. Ukoliko vlasnici nisu pristajali da plate otkup, članovi grupe bi falsifikovali dokumentaciju i automobile preprodavali u BiH ili zemljama regiona”, saopštilo je tada Tužilaštvo BiH.

Koristili su specijalizovane dekodere za otključavanje najluksuznijih automobila. Uz pomoć dekodera najbolje zaštićeno auto bili su u stanju da ukradu za samo minut. Primjera radi, krađa automobila BMW X6 uz pomoć ovog alata traje svega 50 sekundi.

Grupa je djelovala po precizno utvrđenim pravilima i svaki njen član je imao definisanu ulogu i zadatke.

“Vozila su krali uglavnom u noćnim časovima, bili su naoružani i maskirani, a pri tome su koristili specijalan alat i pribor. Koristili su i radio-stanice putem kojih su prisluškivali policiju i pratili njihovo kretanje da ne bi bili otkriveni”, rekli su u Tužilaštvu BiH, ali nisu naveli ko je bio organizator kriminalne grupe.

Kako se tada pisalo, u vrhu ove kriminalne organizacije bili su Danilo Cicović iz Sarajeva, Vladimir Krsmanović sa Sokoca i Sarajlije Marko i Srećko Trifković.

Ukoliko vam je Srećko Trifković poznato ime, riječ je o osobi koja je uhapšena jer se “dovodi u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca”. Takođe, Trifković je krajem decembra prebačen u Banjaluku gdje se dovodi u vezu sa ubistvom biznismena Damira Ostojića Šijana, koji je ubijen u sačekuši kod Banje Luke, u septembru 2018.

Izvor: ATV