Iako je prošlo nekoliko mjeseci od njenog povratka u Đakovicu, Dragica Gašić još uvijek ne može ni u prodavnicu da uđe, kako bi se snabdjela osnovnim životnim namirnicama.

U razgovoru za “Kosovo online” Dragica je istakla da ipak neće da napusti svoj stan i da je zahvalna je kosovskoj policiji što je sve vrijeme čuva, piše Blic.

– Da nije policije odavno bih napustila stan – počinje svoju priču srpska povratnica u Đakovicu.

Dodaje da su policajci 24 sata ispred njene zgrade i brinu o njenoj bezbjednosti.

– Da mi nešto kupe ne smiju ni oni, kažu da nije njihova dužnost da mi kupuju namirnice, nego da me čuvaju. Dolaze i pitaju me kako sam i da li imam neki problem – kaže Gašić.

Očekivala je da će, nakon povratka u svoj rodni grad, ostvariti komunikaciju sa nekadašnjim komšijama i ističe da je u toj procjeni pogrešila. Zbog toga je dodatno narušila zdravstveno stanje koje je, dodaje, ionako krhko, jer godinama boluje od dijabetesa.

– Neophodno mi je da mi doktor da mi dođe i obiđe me, izmjeri pritisak i šećer. Malo sam i zbog psihičkog stanja počela da se tresem, valjda zbog samoće i straha. Ubija me ta samoća i slabo mi ko dolazi osim turskih vojnika Kfora. Ponedjeljkom i četvrtkom dođu i njima se radujem – kroz suze priča Dragica Gašić.

U snabdjevanju namirnicama i osnovnim životnim potrebama pomaže joj i prijatelj Vuksan Gojković iz Kline.

– Prije je dolazio svaki drugi dan, sad od vikenda do vikenda. Ne radi nigdje, nema para za gorivo, jer sve to iziskuje troškove. Čujemo se telefonom i pita me kako se snalazim. I on je u teškoj situaciji, bez plate i roditelji su mu bolesni – ispričala je Gašić.

Posredstvom medija čula je za slučaj Marije Novaković iz Prištine, koja je podnijela zahtjev da se vrati u svoj rodni grad i stan koji joj je trenutno uzurpiran.

– Neće ona da pogriješi ako se vrati. U Prištini je drugačiji narod i kulturniji. Ona će bolje da prođe nego ja – kazala je Gašić.

Dragica Gašić je zahvalna ljudima dobre volje, koji joj pomažu i pružaju podršku. Potrebni su joj stolice i sto. Sa dolaskom jeseni i kišnih dana nastao je i novi problem, jer dio stana prokišnjava i potrebno je renoviranje.

Lokalna vlast u Đakovici još uvijek ne dozvoljava ugradnju novih blindiranih ulaznih vrata, koja je dobila za stan, kako bi osigurala svoju bezbjednost.

Izvor: Srpskainfo