Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić je rekao da je tokom zasjedanja Skupštine grada stigla vijest da je Ustavni sud RS odlučio da su amandmani skupštinske većine, koji se odnose na isplatu naknada za zdravstvene radnike u skladu sa zakonom.

Kazao je da je njegova želja da se isplata realizuje u što skorijem periodu.

– Ja sam ponosan na to, kao neko ko je zagovarao takvu politiku. Mislim da smo predložili jednu dobru stvar da se za sve porodilje i zdravstvene radnike isplati po 500 KM jednokratne novčane pomoći. Ono na čemu ćemo instistirati jeste to da to ne budu neki fiktivni iznosi, već da gradonačelnik to prihvati i isplati. Očekujem od njega da bude dovoljno korektan i kaže da je ovo dobra politika, te bude ispoštovana – naveo je Ilić.

Napomenuo je da Skupština donosi odluke i gradonačelnik je dužan da to poštuje.

Šef Kluba odbornika SNSD Dragoslav Topić je rekao da je na današnjem zasjedanju razmatrana bitna tačka, odluka o imenovanju tima za pripremu demografske politike.

– Mogu reći da će ova odluka dobiti potpunu podršku svih odbornika. Svi smatramo da ovu odluku treba podržati, ali je važno da ona ne ostane mrtvo slovo na papiru – kazao je Topić.

Kazao je da je gradonačelnik Stanivuković na današnjem zasjedanju poslao ružnu poruku, kada je u pitanju pronatalitetna politika i isplata naknade za porodilje.

– Amandmani za isplatu naknade porodiljama su usvojeni, kao dio budžeta grada a još nisu realizovani. Smatram da objašnjenje gradonačelnika, apsurdno jer on kaže da to nije urađeno zato što nije napravljen Pravilnik koji uređuje isplatu. To je sramno, loša poruka i smatramo da su porodilje ponižene. Time se krše odluke ove Skupštine koje su obavezujuće – naglasio je Topić i dodao da većina u skupštini ne pristaje na podjelu iznosa na dva dijela.

– Mi nismo protiv toga da se daju sredstva i za prvi rođendan djeteta ako ima dodatnih sredstava – kazao je Topić.

Nada se da zdravstni radnici neće čekati na isplatu svoje naknade i da će gradonačelnik Stanivuković poštovati odluku Ustavnog suda RS.

Izvor: Srpskainfo