Dug prijedorskog Centar za socijalni rad od oko million i po maraka, ogroman je teret za gradski budžet. Mora da se plati u roku od mjesec dana. Rješenje bi moglo da bude odgođeno plaćanje.

Iz Centra za socijalni rad kažu da su im, po tom pitanju, ruke praktično vezane. Novo rukovodstvo dočekali su dugovi koji su do neslućenih razmjera, jer su se prijašnja rukovodstva te ustanove samo žalila na rješenja Poreske uprave o utvrđenom dugu, a ništa konkretno nije rađeno da se problem riješi. Kamate su se nagomilavale i sada je sve naraslo na oko million i po maraka.Poreski dug Centra nastao je u periodu od 2009. do 2012. godine kada je iznosio 359.000 KM. Neodgovornim ponašanjem skočio je na skoro pet puta više. Sve je sada i predmet tužbe. Dok se čeka na sudski rasplet, čeka se i na odgovor resornog ministarstva o načinima plaćanja duga.

“Obaveza se mora platiti. Ona je ogroman teret za zaposlene u ovoj ustanovi, kao i za kompletnu Gradsku upravu, jer eventualnom blokadom računa nastale bi ogromne štete i u pitanje bi došle isplate socijalnih davanja. Mislimo da do toga neće doći “, kaže Milorad Radić, v.d. direktora Centra za socijalni rad.

Riječ je o dugu za zdravstveno osiguranje korisnika Centra. Nije nastao slučajno,  tvrdi Žarko Kovačević, zamjenik gradonačelnika. On je  u svojstvu građanina podnio krivične prijave protiv  bivših direktora Centra, šefova stručnih službi i bivših gradonačelnika. O rješenju duga pregovora se i s Poreskom upravom Srpske.

Dugovanja Centra za socijalni rad  nije želio da komentariše niko od bivših gradonačelnika, ali ni prethodno rukovodstvo Centra. U Gradskoj upravi tvrde da ovo nije jedini problem sa tom ustanovom.  Traže i izvještaj o imovini kako bi se utvrdilo da li je Centra za socijalni rad prodavao stanove u njihovom vlasništvu, kome, i da li je ispoštovana procedura?

Izvor: kozarski