Povodom najava o dogovoru čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZBiH) Sulejmana Tihića i Dragana Čovića o dogovoru ''formule'' za rješavanje slučaja ''Sejdić-Finci'', visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izjavio je za Anadolu Agency (AA) kako međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini podržava ''sve što je konstruktivno''. (Midhat Poturoviç - Anadolu Ajansı)

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, netom prije nego što će završiti svoj višegodišnji mandat u BiH, ponovo je napao Republiku Srpsku i njene lidere, tražeći od Žozefa Borelja, visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku, da uvede sankcije pojednim funkcionerima iz Srpske.

Pismo Borelju, koje su objavili federalni mediji, Incko je napisao 17. maja ove godine.

Na njegovoj listi za sankcije, između ostalih, našli su se srpski član Predsjedništva BiH  i predsjednik najveće stranke u Srpskoj SNSD Milorad Dodik, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, v.d. direktora “Elektrokrajine” Banjaluka i predsjednik NDP-a Dragan Čavić, ministar u Vladi Republike Srpske i predsjednik SP-a Petar Đokić, kao i Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Srpske i lider DEMOS-a.

Zvanični Brisel na pismo Valentina Incka nikad nije odgovorio, a bivši visoki predstavnik je, čini se, ponovo pokušao da satanizuje jedan narod u BiH.

“Primoran sam tražiti sankcije EU kako bih zaštitio Bosnu i Hercegovinu. Duboko uvjeren da bi konkretne evropske sankcije, zabrana putovanja u EU i zamrzavanje računa imali ozbiljne posljedice i uveliko smanjile antidejtonsko ponašanje u ovoj lijepoj, ali problematičnoj zemlji”, pisao je tada Incko.

Povod za Inckovo pismo Borelju bili su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, doneseni na sjednici 11. maja 2021. godine, kojima ovo zakonodavno tijelo “odbija zahtjev visokog predstavnika i podržava ranije odluke Odbora za 25. godišnjicu Narodne skupštine Republike Srpske”.

Podsjetimo i to da je Valentin Incko prije odlaska iz BiH nametnuo i dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Izvor: ATV