Ministarstvo finansija RS obezbjedilo je sredstva neophodna za isplatu penzija u Srpskoj, kao i za korisnike prava u Federaciji BiH i inostranstvu, za koju je u neto iznosu potrebno 100.866.598 KM.

Sredstva će biti doznačena komercijalnim bankama i JP „Pošte Srpske“ u utorak, 9. novembra, u skladu sa zakonski definisanim rokom.

– Penzije su putem redovnih i vanrednih usklađivanja u 2021. godini uvećane za 5 odsto, a od 2013. godine za oko 34,5 odsto. Takođe, u ovoj  godini isplaćena je jednokratna pomoć penzionerima u ukupnom iznosu 20 miliona KM. Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srpske će i u narednom periodu vršiti usklađivanja prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja sa makroekonomskim kretanjima i ekonomskom situacijom u RS – saopšteno je iz ovog ministarstva.

Iz Ministarstva finansija RS podsjećaju da je u vrijeme pandemije penzijsko-invalidski sistem ostao stabilan, da su usklađivanja postala redovna, kao i da u proteklom periodu nije izostala podrška materijalno-socijalnom položaju ove kategorije stanovništva.

– Takođe, odlukom o prelasku Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja RS na trezor obezbijeđena je redovnost isplata penzija. Ministarstvo finansija RS čini sve da se poboljša standard građana, ali takođe ocjenjujemo da je blagi rast penzija i nominalni rast plata za 5,5 odsto u Srpskoj u doba pandemije više nego povoljan. Sve to ne bi bilo moguće da nije bilo reagovanja i pravovremenih mjera Vlade RS koja će i dalje osluškivati potrebe građana Srpske, posebno najranjivijih kategorija stanovništva – navodi se u saopštenju.

Izvor: Srpskainfo