Optimalno vrijeme za odlazak na spavanje, između 22.00 i 23.00 časa, povezano je sa boljim zdravljem srca, kažu istraživači koji su proučavali 88.000 dobrovoljaca.

Tim koji stoji iza rada istraživačke agencije “UK Biobank” vjeruje da sinhronizacija sna u skladu sa unutrašnjim tjelesnim satom može objasniti pronađenu povezanost sa smanjenim rizikom od srčanog i moždanog udara.

Prirodni 24-časovni ritam tijela važan je za dobrobit i budnost. Takođe, može uticati i na krvni pritisak.

Istraživači su prikupili podatke o vremenu spavanja i buđenja tokom sedam dana koristeći uređaj nalik ručnom satu koji su nosili volonteri. Pratili su šta se dešavalo volonterima kada je riječ o njihovom srcu i cirkulaciji u prosjeku šest godina.

Nešto više od 3.000 odraslih razvilo je kardiovaskularne bolesti.

Mnogi od tih slučajeva bili su kod ljudi koji su otišli ​​na spavanje kasnije ili ranije od “idealnog” od 22.00 do 23.00 časa.

Istraživači su pokušali da sagledaju druge faktore za koje se zna da utiču na srčani rizik osobe, kao što su starost, težina i nivo holesterola, ali naglašavaju da njihova studija ne može dokazati uzrok i posljedicu.

Autor studije dr Dejvid Plans, koji radi sa zdravstvenom organizacijom “Huma”, rekao je rezultati sugerišu da je veća vjerovatnoća da rani ili kasni odlazak u krevet može poremetiti radni sat, sa negativnim posljedicama po kardiovaskularno zdravlje.

– Najrizičnije vrijeme je bilo poslije ponoći, potencijalno zato što može smanjiti vjerovatnoću da vidite jutarnju svjetlost, što resetuje tjelesni sat – rekao je on.

Dovoljno sna je važno za opšte blagostanje, kao i za srce i zdravlje cirkulacije, a većina odraslih bi trebalo da održava sedam do devet sati sna po noći, piše Bi-Bi-Si.

Izvor: Srpskainfo