​Ovo mi je kao hobi, onako, u slobodno vrijeme, kao što neko skuplja markice, novčiće… Tako je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković novinarima nedavno objasnio svoj projekat o postavljanju “porodičnog drveta” u centru grada.

Ono što je nekome hobi, radnicima je pitanje egzistencije, poručuju ekonomisti i poslodavci koji su Stanivukovićevu namjeru da banjalučke firme koje on dovodi u vezu sa porodicom Milorada Dodika “okači” na Trgu Krajine, oštro iskritikovali.

Uprkos stavu privredne zajednice da se ekonomija ne smije uništavati bez ijednog dokaza, Stanivuković je prije nekoliko dana “drvo” pokušao da predstavi u “šaljivom” tonu.

“Drvo je na sigurnom mjestu, a ja se valjda bavim istinom i vjerujem da se bavim istinom. Ja sam to crtao, onako, kod kuće, mada mene nema ko da plati, ali to mi je duševno zadovoljstvo. Gušt, sve za gušt”, rekao je Stanivuković odgovarajući na pitanja novinara koje je, usput, i posavjetovao da pričama o “drvetu” tome daju dodatnu reklamu, pa će “drvo” biti “još veća senzacija”.

Ekonomisti, međutim, ne kriju da su prilično šokirani takvim “senzacijama” i idejama u ionako skromnom, privrednom ambijentu.

Ne znam da zakon poznaje takve vidove “borbe”, ali sigurno znam da to ekonomiji i privrednicima može donijeti samo štetu, kaže ekonomista Aleksandar Ljuboja. U privredi se, naglašava, radi o sistemu spojenih posuda i zato ne možete naštetiti samo jednoj firmi, već i njenim partnerima, dobavljačima, zaposlenima, pa i poreskom sistemu u cjelini.

“To je recidiv jednog nezrelog društva i političkih borbi koje su prevazišle sve ono na šta smo navikli i što politička borba treba da ima i sad svjedočimo manipulaciji pojedinaca i grupa sa određenim ciljem. Moramo se boriti da postavimo stvari na svoje mjesto i prevaziđemo probleme koji se javljaju u beskrupuloznom korištenju svih segmeneta društva za ličnu političku borbu, a bojim se da se radi prevashodno o ličnim interesima i ličnom egu. Ne samo ekonomija, već čitavo društvo tako postaje talac političke igre bez granica”, kaže Ljuboja.

U svim kompanijama rade ljudi, tako da se mora zaštiti kako integritet kompanija tako i radnika, a ovo je za sve njih loša poruka, kaže Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske. Ovo što se dešava je, napominje, iznad svake tržišne utakmice.

“Unija zastupa interese svih kompanija u Srpskoj i takvo postupanje prema bilo kojoj od njih jednostavno ne podržavamo. Političari itekako moraju voditi računa o tome kakve aktivnosti preduzimaju. Mi ocjenjujemo da takva vrsta pristupa bilo kojoj firmi za efekat ima ugrožavanje poslovnog ambijenta i priliva stranog kapitala, ali i razvoja domaćeg. Naravno, to vodi i ugrožavanju radnih mjesta i stvara nesigurnost kod radnika koji u tim firmama rade”, kaže Aćić.

U konkretnom slučaju, ističe Aćić, ukoliko postoje bilo kakve sumnje u nečije poslovanje, institucijama treba prepustiti da rade svoj posao, a društvo se zajedničkim snagama mora usmjeriti na to da ambijent za poslovanje učinimo što boljim.

I Aleksandar Ljuboja upozorava da nam ekonomija mora biti na prvom mjestu, a njeno miješanje s politkom ne šteti samo privredi, već i društvu u cjelini, posmatrano sa socijalnog, kulturološkog i svakog drugog aspekta.

“Političku borbu treba prebaciti u političku arenu, jer više nemamo vremena da se bavimo takvim stvarima. Vrijeme i energiju treba da usmjerimo na povećanje proizvodnje, privrednog rasta i BDP-a, što su osnove i za povećanje životnog standarda. Zato ponavljam – privredne aktivnosti niko ne smije da koristi za ličnu ili partijsku promociju”, naglašava Ljuboja.

Izvor: nezavisne.com