Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Ustav BiH jasno precizirao nadležnosti i da otcjepljenje nije na dnevnom redu već vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj.

Dodik je za RTL iz Hrvatske rekao da on nije čovjek rata već da su se ponovo podigli oni koji su ranije raspirivali rat.

On je ukazao na rušenje Dejtonskog sporazuma i da je prisustvo stranaca za tri decenije dovelo do rušenja Ustava, da se Republika Srpska satanizuje i da nema dogovora oko izbornog procesa između Hrvata i Bošnjaka.

Dodik je istakao da je u BiH u pitanju masovno miješanje stranaca, te se postavlja pitanje zbog čega će takva da postoji ako ne može da funkcioniše bez međunarodnog intervencionizma.

On je ponovio da se Kristijan Šmit lažno predstavlja, da ga Savjet bezbjednosti nije izabrao, a za njegov izvještaj je naveo da ga je pisala ratna obavještajna služba AID Alije Izetbegovića.

Kada je riječ o nedavnom sastanku sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, Dodik je rekao da je bio koristan i da cijeni njegovu dobru volju, kao i da je spreman da razgovara i sa premijerom Andrejom Plenkovićem.

Za Milanovića je rekao i da dobro poznaje situaciju u BiH i drago mu je što Hrvatska razumije situaciju u BiH sa stanovišta da podrži njeno uređenje od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik je napomenuo da je, osim sa Milanovićem, razgovarao i sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, kao i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i dodao kako postoji konsenzus da sva trojica treba da pristanu da se održi sastanak sa političkim predstavnicima iz BiH, ali da se lider SDA Bakir Izetbegović ponaša onako kako mu kažu Amerikanci.

Dodik je istakao kako on i Vučić vode autentične političke procese, ali da se predsjednik Srbije ne miješa u unutrašnji stvari u BiH.

O Haškom sudu je rekao da je jednostran, da je presuđivao selektivno i nije se adekvatno odnosio prema ratnim zločinam koje su počinili Bošnjaci nad srpskim narodom.

Istakao je i da se u Srebrenici desio težak zločin, da je isforsirano nekoliko dana sukoba, ali da je tamo stradao gotovo isti broj Srba i Bošnjaka, te ukazao da se zabranama ništa ne može da učini.

Dodik je rekao da žrtve treba poštovati i da između Srba i Hrvata treba učiniti sve da dođe do pomirenja i da se usmjere na saradnju.

Autor: SRNA/ATV