Najveća video platforma na svijetu najavila je da će sakriti broj “dislajkova”, to jest negativnih ocjena kojima su korisnici mogli da vrednuju video snimke.

Kompanija kaže da na ovaj način želi da spriječi uznemiravanje i napade na manje popularne kreatore sadržaja i podstakne “interakcije sa poštovanjem između gledaoca i kreatora”, piše TechCrunch.

Korisnici platforme YouTube (Jutjub) će i dalje moći da se izjasne da li im se neki video dopada ili ne, međutim, samo autor videa ili vlasnik kanala će moći da vidi koliko dislajkova ima neki njegov video.

Jutjub je u martu objavio da eksperimentiše sa skrivanjem brojeva negativnih ocjena, a da pojedini kreatori sadržaja već neko vrijeme imaju mogućnost da sakriju ocjene svojih video zapisa.

Nestanak broja dislajkova za mnoge će biti promjena, jer su navikli da mogu da vide procenat lajkova i dislajkova čim kliknu na video snimak, a to doprinosi njihovoj odluci da li će video uopšte gledati.

Sada to više neće biti opcija, a moglo bi spriječiti uznemiravanje kreatora sadržaja na platformi.

Iz kompanije Jutjub navode da su dobijali pritužbe vlasnika manje popularnih kanala i onih koji su tek započeli rad na platformi da su često nepravedno mete napada dislajkovima.

Eksperiment koji je Jutjub sproveo uverio ih je u tačnost ovih iskaza, odnosno, kreatori sa manjim kanalima češće su bili mete napada od većih i popularnijih Jutjubera.

Izvor: Blic