Postavljanje spomenika na Kazanima predstavlja svu podlost političkog Sarajeva i još jednu podvalu srpskim žrtvama rekao je Srni predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić.

“Dok god na tom mjestu ne bude spomen-obilježje koje će nedvosmisleno biti simbol istine mi nemamo pravo da se pomirimo sa tim da je taj spomenik postavljen iz dobrih namjera”, poručuje Kojić.

On je naglasio da mjesto koje je bilo mjesto strašnih zločina, najgnusnijih ubistava Srba, zaslužuje da bude dostojno obilježeno.

Kojić je istakao da su na spomen-obilježju morala biti uklesana imena svih žrtava koje je ubijala takozvana Armija BiH.

“Juče se na Kazanima nije osjetio miris tamjana, nije bio prisutan pravoslavni sveštenik, ali je zato bio Kristijan Šmit, koji se već podvukao pod skute političarima iz Federacije i ne krije da je ovdje došao da izigrava visokog predstavnika i da nam dodaje svakim danom sve više soli na rane. Ovaj spomenik koji je postavljen je još jedna podvala međunarodne zajednice prema Republici Srpskoj”, naglašava Kojić.

Na Kazanima, području Starog Grada u Sarajevu, juče je otkriveno spomen-obilježje posvećeno ubijenim sarajevskim Srbima tokom 1992. i 1993. godine.

Bošnjački političari Sarajeva gotovo tri decenije skrivaju tačan broj ubijenih Srba iz ovog grada, koji su odvedeni iz svojih domova u ratnim godinama i ubijeni na Trebeviću na lokalitetu Kazani, pa bačeni u neku od jama.

Iz nepristupačne jame Kazani na padinama Trebevića ekshumirani su posmrtni ostaci 29 lica, uglavnom srpskih civila. Sumnja se da je broj žrtava veći jer su ubijeni civili bacani u jame, posipani krečom i postoji nekoliko slojeva koji nikada nisu iskopani.

Autor: SRNA/