Polaganjem vijenca i prisluživanjem svijeća na gradskom trgu, predstavnici Auto-moto društva i Policijske uprave Prijedor, zajedno s drugim partnerskim organizacijama, danas su obilježili Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda. Pet smrtno stradalih u prošloj i dvanaest u ovoj godini, od kojih tri maloljetnika, crni je bilans saobraćajnih nesreća na području Prijedora.

“Najčešći uzroci su neprilagođena brzina i vožnja pod dejstvom alkohola, koje policija nastoji suzbiti represivnim mjerama. Današnja akcija je preventivnog karaktera, usmjerena na buđenje svijesti svih učesnika u saobraćaju s ciljem poboljšanja ukupne bezbjednosti na putevima”, rekao je Sretoja Vujanović, načelnik Policijske uprave Prijedor.

U obilježavanju Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda i podjeli propagandnog materijala učestvovali su i predstavnici Crvenog krsta, vatrogasci te članovi Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Prijedora. Predsjednik ovog savjeta, Žarko Kovačević, apelovao je na sve učesnike u saobraćaju da odgovornim ponašanjem zaštite druge, a pogotovo najranjiviju kategoriju, djecu.

“Nažalost, ove godine je troje djece smrtno stradalo u saobraćajnim nesrećama na području Prijedora. Nadam se da se takvi slučajevi neće ponavljati”, rekao je Kovačević.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u saobraćajnim nezgodama svake godine smrtno strada oko 1,35 miliona ljudi. Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obilježava se svake treće nedjelje u novembru, od 2005. godine. Ove godine obilježava se 21. novembra pod sloganom „Sjetimo se. Podržimo. Djelujmo“. Manifestacija „Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda“ u Srpskoj traje od 15. do 23. novembra, a sprovode je ministarstva saobraćaja i veza i unutrašnjih poslova RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto savez RS u 12 lokalnih zajednica.

Izvor: kozarski