Oštre poruke koje su u ponedeljak uputili portparoli SDS i PDP lideru DNS Nenadu Nešiću optuživši ga da “preko leđa buduće koalicije promoviše sopstvene interese”, u javnosti si otvorile raspravu o tome da li je na pomolu “politički rat” ove tri partije.

Povod za reakciju portparola dvije opozicione stranke bio je javni poziv koji je Nešić prekjuče uputio predsjednicima SDS Mirku Šaroviću, PDP Branislavu Borenoviću i SPS Goranu Selaku, a u kojem je izrazio “zabrinutost za stanje u kojem se nalazi Republika Srpska”.

Iznenađenost

Nešić je u pozivu naveo da se Srpska i BiH “nalaze na istorijskoj prekretnici i da na sastanku, koji organizuje DNS, svi zajedno imaju odgovornost i obavezu da definišuo svoj odnos i prema stalnim atacima na Srpsku koji dolaze iz Sarajeva, ali i prema hazarderskoj politici vlasti u Republici Srpskoj”.

– Smatram našom obavezom da od svih zaštitimo i sačuvamo dejtonsku poziciju Republike Srpske, a to možemo samo ako naši stavovi budu jedinstveni, odgovorni i iznad partijskih i ličnih interesa i sujeta – naveo je Nešić u pozivu.

Portparolka PDP, Anja Petrović, ubrzo je odgovorila da je bila iznenađena kada je vidjela najavu u formi pisma, kao i “potrebu za detaljnim obrazloženjima u samoj najavi”.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– U ovom saopštenju-najavi jasno se vidi potpuno neosnovana želja za dominacijom jedne stranke, što nikako ne može biti konstruktivno za buduće razgovore i saradnju – ocijenila je Petrovićeva.

“Epska najava”

Slično je ponovio i šef Sektora za politiku i medije SDS, Stevan Salatić, koji je istakao da je “suvišna i nekorektna epska najava sastanka koju je DNS, iz samo sebi znanih razloga, poslao medijima”.

– Takve sastanke je ranije organizovao najčešće SDS, a nikad nismo preko leđa buduće koalicije promovisali sopstvene interese – objasnio je Salatić.

Za razliku od Petrovićeve i Salatića, njihovi partijski lideri “spuštaju” lopticu, pa su za Srpskainfo istakli da su spremni na razgovor i sastanak sa DNS, dok saopštenje te stranke nisu ni pominjali.

Lider PDP, Branislav Borenović, istakao je da je na prethodnom sastanku opozicije dogovoreno da sljedeći put domaćin susreta bude DNS i da se nastave razgovori oko zajedničkog nastupa opozicije na izborima.

– Dogovaran je pomenuti termin ako bude odgovarao svim partijama opozicije. Iako je drugačija forma poziva od uobičajene, mi trebamo nastaviti da razgovaramo uz prisustvo svih opozicionih stranaka i da snažno radimo na promeni vladajućeg režima, koji je uzurpirao Republiku Srpsku i uveo korupciju i nepravdu u cijelo društvo – rekao je Borenović za Srpskainfo.

Nacionalni interes

Lider SDS, Mirko Šarović, kratko je poručio da će se “još razgovarati po tom pitanju i usaglasiti i forma sastanka i da li će na dnevnom redu biti teme koje je predložio DNS ili neke druge”.

Nešić je ponovio za Srpskainfo da DNS i danas, i juče, i ubuduće, ima želju za dominacijom Republike Srpske u odnosu na sve druge teme.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Za mene kao predsjednika DNS i moju stranku iznad svega je Republika Srpska, pa sve ostalo. Smatram potpuno normalnim i odgovornim da nacionalni interes Srba ne smije biti u rukama jedne partije – istakao je Nešić.

Dodaje da je na vlasti u Srpskoj trenutno stranka koja je sebe izjednačila s Republikom Srpskom. Nešić ističe da opozicija mora pokazati da ima odgovor za interese Republike Srpske i njene odbrane.

– Pad SNSD sa vlasti neće biti gubitak Republike Srpske. Ali, u isto vrijeme, nijedna naša partija nema zašto postojati ako ćutimo na želje da Srpske nema – kaže Nešić.

Izvor: Srpskainfo