Još jedan mural osvanuo je danas u Beogradu, opet na uglu Njegoševe i ulice Alekse Nenadovića na Vračaru u centru Beograda. Poslije onog posvećenom haškom osuđeniku Ratku Mladiću, i čuvenom srpskom vojskovođi Živojinu Mišiću, pojavio se i treći na kojem je oslikan četnički vođa Dragoljub Draža Mihailović.

ortret Mihailovića nacrtan je tik uz mural Mladiću, a upotpunjen je stihovima “Sve su straže, sve su straže…”, dijela pesme “Od Topole pa do Ravne gore” poznate i kao četnička himna, piše Blic.

FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ/RAS SRBIJA

Mural Mladiću oslikan je još u julu, na uglu Njegoševe i Ulice Alekse Nenadovića, a tek nekoliko mjeseci nakon što je osvanuo došlo je do varnica – ekstremni desničari ga danonoćno čuvaju i “brane”, dok građanski aktivisti protestuju, gađaju jajima i traže njegovo uklanjane.

Prošle nedjelje je privedena aktivistkinja Aida Ćorović zbog gađanja murala posvećenog Mladiću jajima, nakon čega je održan i protestni skup uz jake policijske mjere, a proteklog vikenda održan je i protest pod nazivom “Mural mora pasti”.

Juče je, odmah preko puta murala Mladiću osvanuo portret slavnog srpskog vojskovođe Živojina Mišića, i to na dan kada je u Prvom svjetskom ratu vođena Kolubarska bitka, u kojoj je sprska vojska odnela jednu od najblistavijih pobjeda u istoriji.

Izvor: Srpskainfo