Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je za Raša Tudej da su ga “frustrirali” zapadni lideri.

Kako kaže, oni se politički poigravaju sa ruskom vakcinom Sputnjik V.

On je ubijeđen da ovi lideri ne mogu sebi da dozvole da javno priznaju da je ruska vakcina “najbolja”.

Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je vakcine Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson, ali ruski Sputnjik V još uvijek čeka odobrenje, uprkos tome što se već koristi u 70 zemalja širom svijeta.

Za Mađare vakcinisane Sputnjikom V, to znači da ne mogu da dobiju digitalni kovid sertifikat EU, uprkos tome što je Mađarska sljedeće godine počela da proizvodi vakcinu lokalno.

“Ovo je za mene veoma frustrirajuće”, rekao je Sijarto za RT, ističući da prema propisima EU, EMA ili vlade država članica mogu da odobre vakcine, kao što je mađarska vlada uradila sa Sputnjikom V.

“Ne razumijemo zašto ovo odobrenje ne poštuju druge države članice“, dodao je on.

“Zanemarivanje Sputnjika V od strane EU je više pitanje politike nego efikasnosti”, rekao je on.

“Kad god razgovaram sa zapadnoevropskim kolegama, uvijek mi kažu da su svjesni da su ruska naučna dostignuća na dobrom glasu. Privatno, svi to govore, ali kada izađu u javnost, svi govore drugačije. Istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu The Lancet i uporedne studije iz Mađarske objavljene ove nedelje pokazuju da je ruska vakcina najefikasnija od svih pet vakcina u sprečavanju smrti od kovida. Ona je druga po efikasnosti u prevenciji same infekcije, poslije američke moderne”, navodi RT.

Sam Sijarto je izabrao rusku vakcinu.

“Razlog zbog kojeg sam vakcinisan Sputnjikom je jednostavan. Kada sam bio dijete vakcinisan sam sovjetskim vakcinama. Pošto sam još živ i zdrav, odlučio sam da nema potrebe za promjenama”, rekao je on.

Izvor: jutarnji.hr/ATV