Dok zapadne sile ovdje teže da nameću svoja rješenja, Rusija želi da se poštuje Ustav i dogovor tri konstitutivna naroda i dva entiteta, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, gostujući u emisiji Aktuelno.

U to se, tvrdi Dodik, uvjerio i na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

Najviše vremena na sastanku s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Kremlju razgovarano je o političkim temama – Dejtonskom sporazumu, Ustavu BiH i vraćanju prenesenih nadležnosti sa Republike Srpske na BiH, kaže Dodik.

Za Putina nikakva vrsta intervencionizma sa zapada nije prihvatljiva.

– Kad sam mu objašnjavao za vojsku, indirektne poreze, za SIPA-u , on me pitao kako to Ustav kaže. Kad sam mu to objasnio da je to ustavno pravo naše, on je rekao da je to naše pravo – pojasnio je Dodik.

Zapad za određene kredite traži i političke ustupke što nije slučaj sa Kinom, tvrdi Dodik. Takođe i Rusija je spremna bez uslovljavanja da investira u Republici Srpskoj. Konkretno sa Gaspromom tokom posjete ovoj zemlji dogovoreno je , kaže, izgradnja autonomnog sistema snabdIjevanja gasom Republike Srpske i dvije gasne elektrane za proizvodnju struje.

– I to je nešto što je važno za nas i ta ukupna investicija po prvim pokazateljima mogla bi iznositi preko milijardu evra. To se treba da isplanira. Mi smo predvidjeli rokove i potpuno sam uvjeren da će iduće godine biti početak i realizacija tog projekta – rekao je Dodik.

Ovo je rezultat direktne komunikacije s predsjednikom Rusije i najvažnijim predstavnicima ove zemlje, poručuje Dodik. Smatra, zapadne zemlje imaju drugačiju praksu- slanja izaslanika i ucjena u cilju ekonomije. Kaže, da je Republika Srpska pristajala na to između ostalog sada bi imala privatizovanu elektroprivredu i skuplju električnu energiju.

Autor: RTRS