Tkanina Evropske unije razdvojila se po šavu zbog migrantske krize i biće potrebni nadljudski napori za obnavljanje evropske saradnje u post-Merkel eri, tvrdi mađarski premijer Viktor Orban.

On je na službenoj stranici kancelarije premijera objavio tekst o njemačkoj kancelarki na odlasku Angeli Merkel.

„Angela Merkel 8. decembra prestaje da bude njemačka kancelarka. Dio života žitelja srednje Evrope otići će s njom“, stoji u uvodu u Orbanov tekst koji nosi nadnaslov „Samizdat br. 14“.

Mađarski premijer piše kako su Merkelova i on godinama trpili, jer su bili u opoziciji, pa je prvo ona postala kancelarka, a onda se i njegova partija vratila na vlast, te su zajedno upravljali finansijskom krizom 2010. i „bili partneri u borbi da Evropsku uniju održimo na okupu“.

„Lojalni i disciplinovani Nijemci te buntovni i nesmotreni Mađari zajedno su se borili za isti cilj, Evropu u kojoj će se sve nacije osećati kao kod kuće“, napisao je Orban.

Mađarski premijer navodi da je „uslijedila ruptura, ili bolje rečeno fraktura, otvorena fraktura 2015. godine, invazija migranata“.

To je kao povreda poslije koje se sportista više nikad neće kretati kao prije. On ide na rehabilitaciju, trudi se, muči se, ali više iz časti. On zna, a nakon nekog vremena prizna sebi da više ne može povratiti staru formu“, napisao je Orban.

Prema njegovom mišljenju, „migrantska kriza sama po sebi je bila veliki test“.

Postala je Rubikon jer je pokazala duboke filozofske, političke i emotivne razlike između nas u poimanju nacija, slobode i uloge Njemačke“, piše Orban.

Ta kriza otkrila je da je Mađarima i drugim stanovnicima Srednje Evrope domovina ključna, tvrdi mađarski premijer.

„Nacija je ishodište, a bez patriotizma ne može biti zdravog emotivnog života.

Ispostavilo se da su se Nijemci priklonili drugom razvojnom putu evropske civilizacije, da idu ka tome da budu posthrišćanska i postnacionalna država“, dodao je.

Mi Mađari razumemo da Nijemci to ne smatraju problemom, kaže Orban.

„Oni to ne smatraju civilizacijskom bolesti koju treba izliječiti, nego to smatraju prirodnim, poželjnim, pa čak i moralno superiornijim ishodom. Tkanina Evropske unije tada se razdvajala po šavu i nije bilo načina da se to spriječi. Migracije, pol, federalizovana Unija, germanizacija Evrope. Obnavljanje evropske saradnje zahtjevaće nadljudske napore u post-Merkel eri“, tvrdi Orban.

Mađarski premijer pita se da li je Angela Merkel otvorila vrata nevolji.

„Ili je, baš suprotno, pokušala da zauzme čvrst stav, ali je na kraju podlegla pritisku s ljevice i pomjerila se u stranu? Danas ne znamo odgovor na to pitanje“, napisao je.

„Gledajući na proimigracijsku, pro-rodnu, federalističku, pronjemačku agendu nove njemačke krajnje lijeve vlade, na misteriju Merkel moguće je dati oba odgovora. Vrijeme će pokazati“, kaže Orban i dodaje da „jedino za čime žali, kao bivši borac, je to da nama, svojim kolegama, njeno životno djelo i 16 godina na čelu njemačke vlade nisu dali odgovore“.

„Jedna je stvar sigurna: era dvosmislenosti, prikrivene politike i vrludanja završila se s Merkelovom. U novo doba ulazimo bez rukavica“, zaključio je Orban.

Izvor – Foto: Sputnik