Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da je Narodna skupština Republike Srpske većinom glasova odlučila da je vrijeme da se BiH vrati na ustavne osnove i tako zaštiti Ustavom zagarantovana prava Republike Srpske.

– Poslanici koji su imali svijest, ali i savjest, ostali su u skupštinskoj sali i glasali, a oni kojima je rečeno da moraju da napuste Skupštinu, izašli su i nisu glasali. Kakav je to kukavički i izdajnički čin govori jedan detalj – navodni srpski poslanici napustili su Skupštinu, dok su bošnjački ostali do kraja i glasali – istakao je Košarac za Srnu.

Prema njegovim riječima, svi su juče na sjednici pokazali šta im je najvažnije – i vlast i opozicija.

– Prvi da im je na srcu Republika Srpska, a ovi drugi da im na srce drugi stavljaju prioritete. Ne znam kako objasniti da je /predsjedniku SDS-a/ Mirku Šaroviću i /lideru PDP-a/ Branislavu Borenoviću sinoć bilo važnije da gostuju u TV emisiji sa /liderom SDA/ Bakirom Izetbegovićem, nego da sa narodnim poslanicima raspravljaju o sudbini Republike Srpske. To što su juče uradili Šarović, Borenović i ostatak opozicije, potvrda je svih naših ranijih tvrdnji da će opet izdati nacionalne interese čim im se ukaže prava prilika – istakao je Košarac.

On kaže da opozicija takvu priliku nije propustila ni sinoć, te da je to svima jasno.

Košarac je naveo da, što se tiče reagovanja iz Federacije BiH, one su očekivane i tu nije bilo iznenađenja.

– Pozivanje Tužilaštva da procesuira političku volju poslanika Narodne skupštine Republike Srpske je karta za prošlost u vrijeme turske okupacije kada je kadija rješavao sve po sistemu da te on i tuži i da ti on i sudi. Ne bojimo se ni Suda, ni Tužilaštva, posebno ne onih koji su van ustavnog poretka BiH i praktično nelegalne institucije! Sve one koji ponavljaju da je ovo protivustavno, pozivamo da kažu precizno šta je urađeno protiv Ustava BiH – naglasio je Košarac.

Narodna skupština Republike Srpske održala je juče sjednicu o vraćanju prenesenih nadležnosti i usvojila Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o vraćanju nadležnosti prenesenih sa Republike Srpske na nivo BiH.

Autor: SRNA/RTRS