Na prijevremnim izborima za gradonačelnika Prijedora danas je do 11.00 časova glasalo 6.459 birača, odnosno 7,74 odsto, saopšteno je iz Gradske izborne komisije (GIK).

I Centralna izborna komisija BiH je saopštila da je do 11:00 časova na prijevremenim izborima u Prijedoru glasalo 6.459 birača ili 7,74 % .

Predsjednik GIK-a Željko Škondrić potvrdio je novinarima da izbori protiču u miru. “Međutim, sa izlaznošću se ne možemo pohvaliti”, dodao je on.

On je naveo da je najbolja izlaznost do sada u Brezičanima, na biračkom mjestu Brezičani “B”, gdje je izašlo 118, odnosno 17,66 odsto glasača, a najmanje je izašlo u Kozarcu, na biračkom mjestu Kozarac dva, gdje je izašlo svega sedam birača, odnosno 0,83 odsto.

Škondrić je sljedeći pregled izlaznosti, odnosno konferenciju za novinare najavio za 15.30 časova.

Na prošlogodišnjim lokalnim izborima u Prijedoru do 11.00 časova glasalo je 10.959 građana, odnosno 13,14 odsto od ukupno tada upisanih 83.380 glasača.

Na biračkom spisku je 86.329 birača koji svoje biračko pravo mogu da ostvare na 130 redovnih biračkih mjesta i jednom biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Na terenu su tri mobilna tima i jedan poseban kovid 19 mobilni tim.

Na glasačkom listiću za izbor gradonačelnika Grada Prijedor nalazi se 14 kandidata.

Biračka mjesta se zatvarju večeras u 19:00 časova.

Prve preliminarne nekompletne rezultate izbora Centralna izborna komisija BiH će objaviti večeras do 22:30 sati na internet stranici www.izbori.ba .

Kandidat koalicije DNS, SDS i PDP je Goran Predojević, SNSD-a Slobodan Javor, Otadžbinske stranke Zoran Grbić, Lijevog krila Danijela Đurić, Kruga Marko Kaurin, Demokratskog centra Republike Srpske Zlatko Josić, Re-balansa Miloš Janjetović, SNS FBiH Lidija Radić i Radničke partije Ilija Mamić, a nezavisni kandidati su Mladen Unijat, Danijel Simatović, Vjekoslav Krneta, Slađana Radaković i Saša Stupar.

Prijevremeni izbori za gradonačelnika Prijedora raspisani su nakon što je Dalibor Pavlović 11. oktobra podnio ostavku na ovu funkciju.

Autor: SRNA/ATV