U Rafineriji nafte Brod u rad je puštena gasna kompresorska stanica, čiji rad je omogućen dovodom prirodnog gasa gasovodom kojim je Rafinerija spojena sa gasnim sistemom Hrvatske.

Događaju su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Vlade Radovan Višković, koji su poručili da je ovo izuzetno značajan projekat za Republiku Srpsku, ali i cjelokupnu energetsku stabilnost.

Višković je izjavio je da je puštanje u rad gasne kompresorske stanice veliki dan za Republiku Srpsku, ali i za Rafineriju nafte kojoj je dat novi impuls u radu.

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je danas da je realizacija projekata kompanije “Zarubežnjeft” rezultat dogovora predsjednika Rusije Vladimira Putina i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Generalni direktor kompanije “Zarubežnjeft” Sergej Kudrjašov rekao je da je strategija ove kompanije u BiH dugoročno prisustvo i razvoj infrastrukture.

Generalni direktor Rafinerije nafte Brod Anatolij Karaljus rekao je da je gasna kompresorska stanica važan projekat čija realizacija je počela 2020. godine.

Rafinerija Brod (Foto: RTRS)

Rafinerija Brod (Foto: RTRS)

Rad gasne kompresorske stanice omogućen je dovodom prirodnog gasa gasovodom kojim je Rafinerija Brod spojena sa gasnim sistemom Hrvatske.

Dužina gasovoda je 5,5 kilometara, a kapacitet gasne kompresorske stanice je 40 miliona kubnih metara komprimovanog prirodnog gasa, koji se dostavlja u bocama.

Rafinerija Brod (foto: RTRS)

Rafinerija Brod (foto: RTRS)

Isporuka novog proizvoda vršiće se specijalizovanim vozilima koja koriste gas kao pogonsko gorivo.

Stanicu je u rad pustio generalni direktor Rafinerije nafte Brod Anatolij Karaljus.

Događaju su prusustvovali ruski ambasador Igor Kalabuhov, kao i članovi rukovodstva rafinerije i kompanije “Zarubežnjeft”.

Autor: RTRS