Izjava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da će zaustaviti srpskog člana tog tripartitnog tijela Milorada Dodika ako to ne učine stranci, najbolje govori o političkoj klimi, ali i željama bošnjačkih lidera da u BiH diktiraju procese ka unitarizaciji, smatra politički analitičar Željko Budimir.

Budimir, koji je profesor međunarodnih odnosa na banjalučkom Univerzitetu, ističe da su opasne ove Komšićeve poruke, a ne politička borba Republike Srpske za ono što joj je dato Ustavom.

– Nije opasna politička borba Srpske za ono što joj je dato Ustavom, jer se radi o legalnim i legitimnim procesima. Opasne su ovakve i slične političke poruke, koje samo dodatno komplikuju stvari unutar BiH – ocijenio je Budimir za Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, bošnjačka strana na ovaj način želi pokazati kako je ovo nekakva borba protiv Dodika.

– A stvar je sasvim drugačija. Njega napadaju zbog Republike Srpske, a ne Republiku Srpsku zbog Dodika. Žele vlast Srpske personalizovati, kako bi lakše bila srušena – ističe Budimir.

Budimir ukazuje da je u BiH sve politizovano, napominjući da Ustavni sud BiH donosi odluke preglasavanjem kojima se pokušava razvlastiti Srpska, što je preces koji traje godinama.

– Radi se o političkim odlukama. To je pravni nonsens, jer to rade upravo oni koji bi trebalo da tumače i štite ustavni poredak. Sve je u BiH politizovano. Osim toga, predstavnici bošnjačkih partija svaki problem pokušavaju da internacionalizuju. Sve što se njima ne sviđa, od toga se pokušava dignuti prašina i izdejstvovati međunarodni intervencionizam – naveo je Budimir.

On kaže bošnjačke partije u posljednje vrijeme ljuti to što ta “intervencija” sve više izostaje.

– Zbog toga imate i skaradna pisanja pojedinih federalnih medija sa naslovima – `Ko će zaustaviti Dodika`. To već zadire u oblast bezbjednosti. Ponavljam, ovdje se ne radi o konfliktu jednog čovjeka sa Sarajevom, već o odbrani ustavnih pozicija Srpske – naglasio je Budimir.

Budimir napominje da je okidač za krizu u BiH bio nametnuti zakon visokog predstavnika Valentina Incka, ali je ona posljedica dosadašnje bošnjačke politike, koja uzurpira institucije BiH, što u konačnici treba da vodi ka dominaciji.

Komentarišući pisanje britanskog lista Gardijan, ali i poruke predstavnika zemalja Kvinte, da bi trebalo raditi na “ispravljanju” Inckovog zakona, Budimir kaže da nije siguran da je Sarajevo spremno da odustane od svog nauma.

– Skeptičan sam da će jedan ovakav prijedlog relaksirati političku situaciju. Međutim, ono što je dobro jeste da je jedan dio međunarodnih aktera počeo realno da sagledava političku situaciju u BiH, odnosno da nije sve tako crno-bijelo. Shvatili su da Srbi nisu krivi za ovo stanje u kom se BiH danas nalazi – navodi Budimir.

O hajci na evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija, čija je posjeta Banjaluci iskorištena kako bi se napravila propagandna konstrukcija kako navodno postoji dogovor Srpske i Mađarske oko organizovanja posebne sjednice parlamenta Srpske i inicijative u vezi sa prenošenjem nadležnosti, Budimir kaže da bošnjačkoj strani ne odgovaraju oni koji drugačije misle i sagledavaju političke neprilike unutar BiH.

– Ponašaju se kao razmaženi i nedorasli politički štićenici koji napadaju iz svih mogućih oružja sve one koji nisu na liniji njihove političke agende. Oni su navikli da politički Zapad, od Dejtona, pa do danas, bude na njihovoj strani, jer su stalno od sebe pravili žrtve. To se sada pomalo mijenja i to im smeta, jer im kvari planove – ističe Budimir.

Budimir, koji je profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, naglasio je da Republika Srpska samo koristi dozvoljene mehanizme da zaštiti svoju ustavnu poziciju i da je to demokratski proces.

Autor: SRNA/RTRS