U toku je pokušaj nove podvale Srbima i Republici Srpskoj

Posle haosa koji je izazvao Valentin Incko nametanjem skandaloznog zakona o kažnjavanju negiranja navodnog genocida u Srebrenici, deo međunarodne zajednice sada pokušava da se izvuče iz “bosanskog lonca” koji su sami zakuvali. Na prvi pogled bi se reklo da se radi o smirivanju situacije i priznavanju greške, ali je, u stvari, u pitanju pokušaj nove podvale Srbima i Republici Srpskoj.

Reč je o predlogu da Parlament BiH usvoji svoj zakon o zabrani govora mržnje, uključujući i negiranje svakog genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, a da se zauzvrat povuče Inckov zakon. U mnoštvu predloga šta bi trebalo da se nalazi u tekstu ovog zakona, tu je i onaj koji je izneo niko drugi do lider SDA Bakir Izetbegović: da se zabrani i osuda negiranja genocida u Jasenovcu.

Nekome možda izgleda čudno predlog sina Alije Izetbegovića, s obzirom na to da je svima jasan njegov odnos prema Srbima. Kako to da je Bakiru odjednom stalo do srpskih žrtava? Istina je da nije, jer je ovo samo pokušaj da se monstruozni zločini ustaškog režima u NDH (kojih su se čak i nacisti gnušali) izjednače sa zločinom u Srebrenici.

Republika Srpska neće da nasedne na podvalu

To je jasno i predstavnicima iz Republike Srpske, tako da je Banjaluka već najavila da neće dozvoliti ništa slično.

Milorad DodikBorislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages
 

– Sramne ponude iz Sarajeva kao “tretiraćemo Srebrenicu i Jasenovac isto” samo su još jedna podvala muslimana u BiH koji pokušavaju da trguju Jasenovcem. Mi ne trgujemo Jasenovcem. Ne moramo dokazivati da je tamo izvršen genocid nad Srbima i da su tamo stradali Srbi i drugi antifašisti. Pa u Sarajevu su za vreme NDH tri gradonačelnika bili muslimani koji su masovno srpski živalj otpremili u Jasenovac. Takođe su podržali Francetića koji je Srbe iz Sarajeva, njih oko 6.000, saterao na Drinu, i oni su u jednom danu pobijeni – poručio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Šmit napada Srbe s druge strane

Pored ove zamke, Srbima nelegitimni visoki predstavnik Kristijan Šmit (kojeg ne priznaju dve stalne članice Saveta bezbednosti UN: Rusija i Kina) sprema još jednu. On je u svom pismu parlamentarcima BiH, poslatom 9. decembra, obećao da će povući sporni Inckov zakon, ali tek kada oni usvoje svoj propis o osudi genocida. Naravno, Šmit nije ponudio nikakve garancije da će to zaista i učiniti ako propis prođe kroz Parlament BiH.

Printscreen / Youtube / BN TELEVIZIJA
 

Pored toga, u čitavu akciju su se uključili i ambasadori Kvinte, koji su u sredu, na vanrednom sastanku sa predstavnicima Parlamenta BiH u Sarajevu, pokušali da nametnu temu o usvajanju novog zakona o navodnom genocidu. Prema pisanju medija, srpski predstavnici nisu hteli da razgovaraju o tome i poručili su ambasadorima Kvinte da se mora povući Inckov nametnuti zakon da bi se srpski političari vratili u institucije na nivou BiH.

Izetbegović preti da će pozvati mudžahedine

Paralelno sa pokušajem izjednačavanja Jasenovca i Srebrenice, političko Sarajevo, na čelu sa Bakirom Izetbegovićem, ponovo preti Srbima u Republici Srpskoj. Predsednik SDA je prokomentarisao najavu Narodne skupštine Republike Srpske i rok od pola godine koji se tiče usvajanja seta zakona o prenošenju nadležnosti, ocenivši da je to antidejtonska delatnost.

– Kancelarija visokog predstavnika mora da reaguje ili ne treba da postoji. Mogu komotno da spakuju kofere ako na to ne bude reakcije. Tužilaštvo BiH, Ustavni sud BiH, SIPA i OSA takođe moraju da reaguju. Tužilaštvo se povlačilo pred jednim siledžijstvom Milorada Dodika. U slučaju napada na teritorijalni integritet BiH, onda moraju da deluju Oružane snage BiH i NATO-a – kazao je Izetbegović.

Printscreen/Youtube, N1
 

Naravno, on nije propustio da se, po starom dobrom običaju, pozove na strani faktor koji će, navodno, da stane na stranu Bošnjaka.

– Podiže se ta spremnost, vidimo reakcije Nemačke, Holandije, Velike Britanije, Amerike. Islamski svet se još nije digao, imaju i svoje probleme, ali ako zatreba, biće i oni tu za nas – poručio je Izetbegović.

Jasenovac i Srebrenica nisu i ne mogu biti isto

Ubistvo jednog nevinog čoveka je zločin, i tu nema nikakve dileme. Ipak, svakom objektivnom je jasno da između Jasenovca i Srebrenice ne može da stoji znak jednakosti. Razloga za to je napretek. Za početak, broj žrtava ne može da se poredi. Dok se u Srebrenici radi o par hiljada, u Jasenovcu je stradalo (čak i prema podacima koje je izneo nemački koordinator vojne i civilne vlasti za Balkan Herman Nojbaher) najmanje 750.000 ljudi.

Printscreen/Youtube, SrbiuNDH
 

Za razliku od Srebrenice, gde su stradali vojno sposobni muškarci, od kojih se većina pod borbom probijala kroz teritoriju Republike Srpske ka Tuzli, u Jasenovcu su stradale sve starosne grupe oba pola: muškarci, žene, starci, srednjovečni, deca. Posle rata nije osnovano nikakvo udruženje “majki Jasenovca”, jer majki nije bilo, sve su pobijene na najgnusniji način, kao i njihova deca.

Na kraju, Jasenovac, kao i sva ostala stratišta Srba u zloglasnoj NDH, jasno ispunjava sve uslove iz definicije genocida kako bi se tako i okarakterisao, dok političko Sarajevo koristi Srebrenicu kao političko oružje i centralni elemenat za stvaranje bošnjačkog nacionalnog mita.

Izvor: 24sedam