epa07655856 Current chairman and Serb member of the tripartite Presidency of Bosnia and Herzegovina Milorad Dodik (L) shakes hands with Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R), during their joint press conference following their talks in the PM's office in Budapest, Hungary, 18 June 2019. EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT

Mađarski premijer, Viktor Orban, za politički vrh Republike Srpske je prijatelj, jedan od najvažnijih lidera EU, političar sa vizijom.

Istovremeno, među Bošnjacima u Sarajevu, gdje treba da dođe u službenu posjetu 25. januara, svakog dana sve je omraženiji, političari mu odgovaraju na što vatreniji način, dok mediji očajnički traže izjavu bilo koga u Evropi ko je protiv Orbana.

Prašina je trenutno u vazduhu zbog posljednje izjave Orbana o problematičnoj integraciji muslimana iz BiH u Evropsku uniju, ali ono što vezuje najuticajnijeg političara u Mađarskoj i aktere u BiH nije od juče.

Orban je u domaću javnost na velika vrata dospio 6. novembra kada je predvodio delegaciju svoje zemlje u zvaničnoj posjeti Srpskoj. Nastavio je izjavom da je srpski narod ključan na Balkanu i otvorenim protivljenjem Mađarske sankcijama EU protiv srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, zbog pokušaja vraćanja nadležnosti sa BiH na RS.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Uslijedila je Orbanova objava da Republici Srpskoj šalje 100 miliona evra „pomoći“, ali kap koja je prelila čašu u Sarajevu desila se 21. decembra na konferenciji za novinare. U medijima su se pojavile raličite informacije o tome, a većina se pozivala na izjavu Orbanovog portparola, Zoltana Kovača.

Zapravo, radi se o tome da je pomenuta izjava Orbana uslijedila kao odgovor na novinarsko pitanje – koliko je proširenje EU realno? Potom je njegov odgovor na Tviteru otkucao portparol Kovač, a on glasi: „Zvijezde nisu dobro poredane. Ali nikada nisu ni bile. Prije proširenja koje je obuhvatalo Hrvatsku, morali smo se boriti i protiv zamora od proširenja. Izazov sa Bosnom je kako integrisati zemlju sa dva miliona muslimana. U svakom slučaju, mi ćemo i dalje biti kapija, čak i ako zapadne države članice EU još ne žele da uključe zemlje Zapadnog Balkana“.

Možda ne znajući kompletnu izjavu, uslijedile su brojne reakcije pozvanih i nepozvanih, a potom i dva ključna čovjeka u Bošnjaka – poglavara Islamske zajednice, Huseina Kavazovića i lidera SDA, Bakira Izetbegovića.

Prvi je saopštio, da, ako je Orbanova izjava tačna, onda muslimani, ne samo u BiH, nego u EU, imaju razlog za brigu.

– Navedena izjava premijera Orbana sugeriše monstruoznu neistinu da su Bošnjaci stranci u BiH i da su problem zato što su u pretežnoj većini muslimani – rekao je Kavazović, prenosi Muslimanska informativna novinska agencija MINA.

Izetbegović je, u izjavi za BIR TV, otišao i korak dalje, tvrdeći da su današnji Bošnjaci evropski narod stariji od Mađara.

– Bošnjaci su evropski narod. Kako reče jedan seljak – mi smo stojnici od vajkada, mi se, ustvari, ne sjećamo našeg dolaska, mi smo tu, jedan od starijih naroda. Bosna i Hercegovina je jedna od najstarijih država u Evropi, dok su Mađari došli sa Urala, iz Azije – rekao je, između ostalog, Izetbegović.

FOTO: SDA.BA
FOTO: SDA.BA

Poznati istoričar iz Banjaluke, Zoran Pejašinović, kaže da su svi odnekud došli i naglašava da je potenciranje te priče irelevantno.

– Mađari su u toj velikoj seobi naroda posljednji došli na ove prostore, to je tzv. ugro-finska grupa. Njihovi daleki rođaci Finci su otišli na sjevero-zapad, a oni su otišli na jugo-zapad i naselili se tu u Panoniju. Ali šta to sada znači? – pita se Pejašinović.

Kada je riječ o Izetbegovićevoj tvrdnji da je BiH jedna od najstarijih država u Evropi, Pejašinović kaže da je to potpuno besmisleno.

– Grci bi mogli o tome nešto da pričaju ili Izraelci, ali ni oni nemaju kontinuitet. Potenciranje ko je stariji, ko je prije došao, ko je odakle došao je uvod u neku puno opasniju priču koju smo imali u 20. vijeku i vidjeli smo da je ona dovela do dva svjetska rata, do etničkog čišćenja, konclogora, holokausta, genocida. Možemo se slagati sa nečijim politikama ili ne, ali potencirati i koristiti istoriju u te svrhe, pogotovo što se često čini, potencirati ko je imao kakav kontinuitet, to je jako besmisleno. Pogotovo što su se svi narodi na prostoru Evrop i Balkana jako mnogo miješali u biološkom i kulturtološkom smislu – kaže Pejašinović za Srpskainfo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Profesor geopolitike, Srđan Perišić, smatra da su se Dodik i Orban zbližili na ideološkim, antiglobalističkim vrijednostima i da je to, a ne izjava o muslimanima, razlog zbog koga u Sarajevu negoduju na mađarskog premijera.

– Ne mora Orban ništa da kaže, oni će to opet izjavljivati o njemu, jer su potpuno na suprotnim pozicijama. Ko god ima dobre odnose sa Dodikom oni ga vrijeđaju. Zbog zahlađivanja odnosa između Turske i SAD, zahladili su odnosi između Ankare i Sarajeva, jer Sarajevo ne može da se odvoji od zapadnog američkog uticaja. Dakle, oni će uvijek optuživati Orbana da vrijeđa Muslimane, a ustvari ne vrijeđa nikoga, samo štiti svoju zemlju – kaže Perišić.

Istovremeno, on naglašava da je zbližavanje RS i Mađarske, odnosno Dodika i Orbana, zapravo bio „prirodni tok stvari“.

– Izvorna ideološka ideja SNSD je bila ljevičarska i bliža je nekim evropskim socijaldemokratskim partijama. Međutim, sve te partije su iskoračile ka liberalizmu, prema globalističkim idejama i vrijednostima. A sama činjenica da je Dodik u odbrani RS ga je gurnula ka desnim vrijednostim, tj. nacionalnim, patriotskim i tradicionalnim. I bilo je potpuno prirodno da se on spoji sa Orbanom koji je antiglobalista, koji ideološki izvlači Mađarsku iz globalističke agende EU. Obojica imaju dobre odnose sa Turskom, kao i sa Putinom koji je takođe antiglobalistička i suverenistička ideja. Moram da opriznam da nisu svi u Dodikovoj partiji SNSD tim oduševljeni, imamo starije strukture koje su ostale lijevo-liberalne, ali se ne javljaju – kaže Perišić za Srpskainfo.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Srđan Perišić

Prema njegovim riječima, druga dimenzija bliskosti Dodika i Orbana jeste na migrantskoj priči, jer je RS, kao i Mađarska, zajedno sa zemljama Višegradske grupe u EU, čvrsti protivnik ulaska migranata, smatrajući da se manjim evropskim zemljama na taj način „mijenja kulturološka struktura“.

– I treći momenat koji zbližava RS i Mađarsku jeste geopolitički, a to je da je Sarajevo politički čvrsto oslonjeno na Vašington i arapski svijet. Ne na Tursku, nego na arapski svijet. Na atlantizam. Banjaluka, Dodik i RS ne žele taj svijet, ne žele u NATO, dok Mađarska ima itekako rezerve prema NATO i uopšte američkoj politici u Evropi, iako su formalno članica NATO. Kao i Turska, distanciraju se u mnogim političkim rješenjima prema Vašingtonu. Sve je to prirodno vodilo ka prijateljskim odnosima – zaključuje Perišić.

KAZAZ: ORBAN JE ISLAMOFOB, A BAKIR POVRŠAN

Enver Kazaz, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, ocjenjuje da je Orban, kao radikalni desničar, u svojoj izjavi o integraciji dva miliona muslimana u EU, zapravo islamofoban. -Bakir Izetbegović je površan političar i Orbanu odgovara na najgori mogući način, nekakvom vrstom islamofilije, umjesto da mu odgovori sa velikom proevropskom državničkom vizijom. A, reisu Kavazoviću uopšte nije mjesto u takvoj političkoj situaciji. Bilo bi mu bolje da odvoji Islamsku zajednicu od politike što je moguće više. Time bi Islam depolitizovao na maksimalan način i demantovao sve one koji ga smatraju političkom religijom – kaže Kazaz za Srpskainfo.

Izvor: Srpskainfo