Dopis koji je Bisera Turković uputila visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepu Borelju, u međunarodnim okvirima neće značiti ništa, istakao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

– Ne znam na koji način komentarisati nekoga ko želi potpunu unitarizaciju BiH. Ministarka Turković se dokazala u svom političkom djelovanju ne samo na poziciji ministra, to je radila i kao ambasador – naglasio je Čubrilović.

Predsjednik Parlamenta Srpske ističe da je najvažnije da je sve više onih koji žele da vide Republiku Srpsku kao jedan organizovan dio u BiH.

– Stalno ističemo da je Srpska jedini dio BiH koji funkcioniše u punom kapacitetu, jedini dio koji je implementirao rezultate izbora. Republika Srpska ništa izvan ustava niti nadležnosti ne radi. A stalno je prozivaju da se odavde promoviše neka ratna opcija, što je čista zamjena teza – kaže Čubrilović.

On napominje da ima mnogo većih remetilačkih faktora u BiH.

– Ne prozivate onoga koji kaže za jedan narod da je genocidan, ne prozivate onoga koji kaže da se blokiraju mostovi u BiH, ne prozivate onoga koji kaže da se treba naoružvati, a proziva se onaj ko se bori za ustavnost. Međunarodni mirovni ugovor je najvažniji dokument oko kojeg treba da se BiH pozabavi i za koji se u ovom trenutku Republika Srpska najviše zalaže – istakao je Čubrilović.

On je dodao da ne može biti riješenje ono što predlaže samo jedan narod, i da u tom kontektu vidi i ovo pismo Bisere Turković.

Autor: RTRS